Kočenje pada potrošnje zbog skupe hrane, Slovenija imenovala pravobranitelja za hranu

Zagreb/Ljubljana – Više cijene hrane, alkoholnih pića i duhanskih proizvoda zakočile su u veljači pad potrošačkih cijena u eurozoni, pokazale su u ponedjeljak prve procjene europskog statističkog ureda. Potrošačke cijene u eurozoni smanjene su u veljači za 0,3 posto u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, procijenio je Eurostat. To znači da je njihov pad osjetno usporio u odnosu na siječanj kada su smanjene 0,6 posto, najviše od srpnja 2009.

Najveći uteg cijenama u 19-članom gospodarstvu bile su cijene energenata, koje su skliznule 7,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, nešto sporije nego u siječnju kada su potonule 9,3 posto. Osjetniji pad cijena zakočile su pak više cijene hrane, alkoholnih pića i duhanskih proizvoda, za 0,5 posto u odnosu na prošlogodišnju veljaču. U siječnju su cijene tih proizvoda pale na godišnjoj razini 0,1 posto.

U Sloveniji je od ponedjeljka počeo djelovati prvi ombudsman za hranu, odnosno “zaštitnik odnosa unutar lanca opskrbe hranom”, kako glasi službeni naziv za osobu koja će unutar ministarstva poljoprivrede ubuduće skrbiti za poštene odnose između poljoprivrednika, prerađivačke industrije i trgovačkih lanaca. Na to je mjesto vlada imenovala dekana više poljoprivredne škole iz Novog Mesta Jožu Podgoršeka, koji je doktor agronomije, a ujedno je i sam poljoprivredni proizvođač. Riječ je o neprofesionalnoj dužnosti s petogodišnjim mandatom, za čije će obnašanje “zaštitniku” proizvođača hrane pripadati mjesečna nagrada u visini trećine plaće državnog tajnika, a za ovu je godinu za njegovo djelovanje osigurano 50.000 eura.

“Moj je cilj uspostaviti poštene odnose između svih sudionika u agrolancu, od proizvođača do potrošača, te osigurati poštovanje zakona”, kazao je prilikompreuzimanja dužnosti Podgoršek, dodavši da je kupce potrebno osvijestiti da je u Sloveniji proizvedena hrana sigurnija i bolja od uvozne. Jedan od njegovih poslova bit će da uz već postojeće inspekcijske i druge organe kontrolira marže za poljoprivredne proizvode, jer se poljoprivrednici često tuže da im trgovci odnesu najveći dio dobiti, a skrbit će i za povećanje stupnja samoopskrbe poljoprivrednim proizvodima kako bi se smanjio prevelik uvoz hrane.