Koće li Buffet preokrenuti trendove ulaganja u OIE

Komentar

Već se godinama smatra kako je Warren Buffet jedan od najvećih investitora današnjice. S pravom ili ne, no za Buffeta se može reći kako je jedan od onih koji ima prilično dobar osjećaj za tržišta kapitala.

Ipak, kritičari će reći kako je njegov fond Berkshire imao posljednjih deset godina ima puno slabiji rezultat nego li bi se očekivalo i to zbog vrlo konzervativne politike ulaganja. Od nešto manje od pedeset tvrtki čije dionice fond posjeduje malo ih je u sektoru zaliha obnovljivaca, gotovo zanemarivo, negdje na razini 5 posto svih ulaganja, piše portzal Fool.

Berkshire je jedan od vodećih ulagača u energetski sektor, posjeduje preko stotinu milijardi dolara imovine i ostvaruje preko tri milijarde dolara dobiti godišnje. Ulaže mahom u električnu energiju i distribuciju. Berkshire ulaže i u obnovljivu energiju, u vrijednosti približno 6 milijardi dolara, u više od 30 nezavisnih projekata.

Taj podatak iznenađuje analitičare zbog toga što Buffet nije klasičan konzervativni ulagač, jer se kladi i na nove tehnologije. Pokazao je to kupnjom dionica Applea, ali i nekim drugim industrijama u razvoju.
Analitičari tvrde kako Buffet općenito izbjegava obnovljive izvore energije zbog profitabilnosti i procjene vrijednosti. On smatra kako je ta industrija toliko ciklična da u ovom trenutku može biti neisplativa.

Ova bi godina, smatraju, mogla biti prekretnica u tom smjeru, jer je zbog pandemije pala potražnja za energijom, te dionice doživljavaju minimume, što bi Buffeta, u kombinaciji s obećanim državnim poticajima za tu vrstu industrije, moglo ohrabriti za značajniju kupnju.

Ostaje za vidjeti hoće li se Berkshire odlučiti za ulaganja u neke nove projekte ili će potražiti sigurnije dionice u nekoj velikoj energetskoj tvrtki koja ima strategiju okretanja prema toj vrsti energije.

Rast obnovljive industrije, pogotovo uz političko i fiskalno stvaranje potražnje, mogao bi značiti kako će i Buffet promijeniti strategiju i svom fondu omogućiti zaradu na toj vrsti dionica, te tako pokrenuti nove trendove.

You may also like

0 comments