Knjižnice su još uvijek u modi

Nekada su pristup knjižnicama imali samo odabrani, a danas su one otvorene za svakoga. Knjižnice su u Njemačkoj dobro posjećene, ali i one se moraju prilagoditi novim vremenima, donosi DW.de.

Knjiga je knjiga – bez obzira na oblik u kojem se nudi. Predsjednik Udruge njemačkih knjižničara Klaus-Rainer Brintzinger je time još jednom pledirao za elektronsku knjigu. “Kao kupac i korisnik, ja danas očekujem da u mojoj knjižnici nađem bestselere i kao elektronsku knjigu”, rekao je u intervjuu za novinsku agenciju DPA. Ovoga tjedna u Nürnbergu 4.000 stručnjaka i knjižničara raspravlja o budućnosti knjižnica u Njemačkoj. Ima ih 10.200 od kojih su 106 mobilne, dakle kreću se od jednog mjesta do drugog. Te su knjižnice sve popularnije – naročito na selu.

Gradske knjižnice su i dalje pod pritiskom štednje. U posljednjih nekoliko godina mnoge su zatvorene, neke drastično smanjene ili rade sa skraćenim radnim vremenom. “Troškovi su pravi problem”, priznaje Frank Simon-Ritz iz Saveza njemačkih knjižnica. Održavanje fundusa koji bi redovito trebao biti aktualiziran novim naslovima mora biti isplativ, kaže Simon-Ritz. Jedna od glavnih tema ovogodišnjeg kongresa je rad nedjeljom. Za sada je to dozvoljeno samo znanstvenim knjižnicama. “To mora vrijediti za sve,” kaže Simon-Ritz. Vrlo uspješni pilot projekti u Bremenu i Mönchengladbachu su pokazali da bi nedjelja “bila vrlo dobar dan za otvaranje knjižnice.”

U strukovnoj udruzi su svjesni toga da knjižnice ne mogu biti samo mjesta na kojima se posuđuju knjige. Danas su knjižnice kafići, igrališta, mjesta za opuštanje i prelistavanje knjiga – mjesta gdje se na miru možete baviti knjigama. Unatoč masovnom širenju pametnih telefona i tableta očigledno je da dobra stara knjižnica još uvijek ne nestaje. Naprotiv, broj korisnika neprekidno raste u posljednje dvije godine. Daleko najveći broj posjetitelja ima gradska knjižnica u Kölnu, koja je multimedijalna i poznata širom zemlje po brojnim književnim večerima. U njoj knjige godišnje posuđuje više od dva milijuna čitatelja. Na drugom mjestu je Dresden s 1,7 milijuna. U Njemačkoj je prošle godine usluge dobro opremljenih knjižnica koristilo više od 215 milijuna ljudi – pet milijuna više nego 2013. godine.

Njemačkim knjižničarima samo jedan problem uzrokuje glavobolju: nabava e-knjiga za javne knjižnice je izuzetno skupa, a ponekad jednostavno nije moguća. Izdavači mogu sami odrediti hoće li knjižnicama dati dozvole ili ne. Mnogi izdavači to odbijaju, zbog straha da će im onda biti smanjena prodaja putem Interneta. Knjižničari također upozoravaju da je nelogična i različita porezna stopa za knjige. Tako se tiskana izdanja oporezuju sa samo sedam posto, dok za elektronska izdanja vrijedi stopa od 19 posto.