Knežević: U HV-u se događa nedostatak discipline

Urednica portala Obris
Lidija Knežević, urednica portala Obris.org, u N1 Studiju uživo komentirala je stanje u Hrvatskoj vojsci i aferu Municija, u kojoj je, zbog neovlaštenog ulaska civila u vojnu bazu u Zemuniku te let helikopterom, suspendirano devet časnika i dočasnika,

Lidija Knežević kaže da se događaji u Zemuniku mogu sagledati s tri različite strane.

“Trebamo razlikovati tri dimenzije. Jedna je ova civilna, s kojom je policija izišla još 8. studenog, kojom je prijavila šestero ljudi zbog posjedovanja oružja i njegove izrade i držanja. Druga je vojna dimenzija, s jedne strane ulazak neovlaštenih civila u bazu u Zremuniku i let helikopterom te treća dimezija, manipuliranje streljivom”, rekla je.

Urednica portala Obris.org smatra kako još uvijek ima pitanja na koja javnost nije dobila odgovor.

“Ostala su neodgovorena pitanja. Govorilo se o dva civila i jednom letu, da bi se tijekom presice počelo govoriti o neovlaštenom ulasku civila i letu. Ostalo je neodgovoreno koliko je bilo neovlaštenih ulazaka civila i letova. S druge strane, misteriozna je postala manipulacija streljivom. Što to zapravo znači, tko, gdje, kako i na koji način je njime manipulirao i u kakvoj je to vezi s civilnim dijelom afere”, objasnila je.

Policija još uvijek istražuje pitanje nedozvoljenog trgovanja oružjem, a, osim toga, govori Knežević, još uvijek nije poznato što je utvrdilo povjerenstvo ministra obrane Damira Krstičevića.

“Ono što je još ostalo nepoznato, mi trenutno imamo tri povjerenstva. Jedno je povjerenstvo načelnika glavnog stožera, dio rada je bio prezentiran jučer, međutim, povjerenstvo će nastaviti raditi i utvrđivati odgovornost na nižim razinama. Drugo je povjerentvo zapovjednika HRZ-a, a treće je ono koje je osnovao ministar obrane, koji jučer nije bio na presici, a trebao je. Mi ne znamo što je utvrdilo njegovo povjerenstvo”, istaknula je.

Na upit što se na temelju afere može zaključiti o stanju u Hrvastkoj vojsci, kaže:

“Mislim da je izjava načelnika Šundova dobro opisala stanje. Na pitanje o uvođenju novih mjera sigurnosti u bazu rekao je ‘nismo uvodili nove mjere, zapovjedio sam da se poštuju postojeće’. Rekla bih da su osnovni problemi nedisciplina, nepridržavanje propisa i relativizacija problema, donosi N1.

You may also like

0 comments