Klub Bošnjaka u RS-u stavio veto na odluku o referendumu

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske u četvrtak je odlučio staviti veto na provedbu odluke entitetskog parlamenta o referendumu kojim se kani dovesti u pitanje postojanje Suda i Tužiteljstva BiH, a nametanje veta i u ime kluba Hrvata spriječio je nedostatak potpore članova iz reda HDZ BiH.

Vijeće naroda je neka vrsta supstituta za gornji dom parlamenta RS, a uspostavljeno je s ciljem osiguranja zaštite nacionalnih interesa pri donošenju zakona. Predsjednik bošnjačkog kluba Mujo Hadžiomerović kazao je novinarima u Banjoj Luci kako je veto na odluku o referendumu izglasan na temelju procjene po kojoj je neprihvatljivo da entitet osporava pravosudna tijela države. “Iskoristit ćemo sva pravna sredstva da bi osporili neprihvatljivu odluku o referendumu”, najavio je Hadžiomerović.

Uz uloženi veto o kojemu se u konačnici pravorijekom očituje Ustavni sud RS, klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS tražit će da se o ustavnosti odluke o raspisivanju referenduma odlučuje i na Ustavnom sudu BiH. O odluci o raspisivanju referenduma raspravljalo je i klub Hrvata u Vijeću naroda RS, pri čemu su se tri člana izjasnila kako referendum smatraju štetnim po vitalne interese hrvatskog naroda, dok su četvorica ostala suzdržana pa za veto nije bilo potrebne većine. “Na žalost dva Hrvata iz HDZ-a BiH nisu bila protiv odluke o referendumu pa Hrvati povratnici u RS trebaju to znati, a mi iz druge političke opcije protiv smo referenduma”, kazao je novinarima predsjednik kluba Hrvata Željko Stipić.

Pojasnio je kako su se protiv referenduma očitovali zastupnici iz reda Hrvatske stranke prava (HSP) i HDZ 1990.

You may also like