Ključno je zaštititi kupce od nerealnih cijena

Okrugli stol

Nakon što je u ožujku 2023. Europska komisija predložila Uredbu kojom uređuje reformu modela tržišta električne energije, pred Europskim parlamentom i zemljama članicama period je izrade zakonskog okvira koji bi trebao potaknuti veće korištenje obnovljivih izvora, spriječiti velike fluktuacije cijena energenata te industriju učiniti čišćom i globalno konkurentnijom. Tim povodom neki od vodećih domaćih stručnjaka iz javnog i privatnog sektora energetike okupili su se u Zagrebu na okruglom stolu ”Novi modeli organizacije tržišta električne energije u cilju ubrzanja energetske tranzicije”.

Stabilan regulatorni okvir koji će omogućiti ulaganje u elektroenergetske mreže te fleksibilnost sustava i njezinih korisnika, smisleno korištenje lokacijskih kriterija kod raspisivanja natječaja, uklanjanje administrativnih prepreka za razvoj dijeljenja energije, koordinirana izrada strateških dokumenata i pojednostavljenje izdavanje dozvola te koordinacija dionika pri provedbi javnih poziva i natječaja tijekom cijele godine ključni su za uspješnu provedbu energetske tranzicije, pet je smjernica proizašlih s okruglog stola u organizaciji Mreže za promicanje žena u energetskoj tranziciji XEnergy.

Kako bi se ostvarili energetski i klimatski ciljevi EU te stabilizirale cijene električne energije, države članice moraju definirati konkretne mjere i aktivnosti, a dr.sc. Kristina Čelić, ravnateljica Uprave za energetiku pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja istaknula je kako hrvatska administracija na tome radi, te pozvala sve dionike sektora da se uključe s prijedlozima.

U panel raspravi sudjelovali su članovi udruge XEnergy, dr.sc. Lahorko Wagmann, direktor Sektora za električnu energiju HERA-e., dr.sc. Minea Skok, EIHP, predsjednica Znanstvenog vijeća, mr.sc. Tina Jakaša, Petrol, voditeljica razvoja energetskih proizvoda, Martina Biondić, tajnica XEnergy, Darjan Budimir, HROTE, zamjenik direktora, Saša Jovičić, Wolf Theiss, partner, Antun Andrić, HOPS, direktor Sektora za tržište te Martina Vajdić, CROPEX, voditeljica tržišta. Namjera prijedloga je pospješivanje investicija u obnovljive izvore, poticanje fleksibilnosti potrošnje, olakšavanje dijeljenja energije, povećanje zaštićenosti od promjenjivosti cijena, ojačavanje položaja krajnjih kupaca na tržištu električne energije i poboljšanje konkurentnosti EU industrije istaknuo je dr.sc. Lahorko Wagmann.
Zaštita potrošača od nestabilnih i visokih cijena električne energije, osiguranje stabilnosti opskrbe tržišta te sustavno poticanje ulaganja u obnovljive izvore energije ključni su čimbenici energetske tranzicije, čulo se na skupu.

„Ekstremna volatilnost cijena i kratkoročne intervencije mogu naizgled usporiti investicijske valove u obnovljive izvore energije što posljedično može ugroziti i postizanje ciljeva dekarbonizacije EU-a. Novi model tržišta električne energije povećat će udjele vjetra i sunca u miksu električne energije, ubrzat će ulaganja u fleksibilnost, čvrste proizvodne kapacitete i skladištenje energije. Sve to trebalo bi ići ruku pod ruku s ulaganjima u elektroenergetsku mrežu, koja će također biti potrebna za suočavanje s novim izazovima sustava, kao što su još veći broj distribuiranih izvora energije, brzo reagiranje na potražnju, manje predvidljivi tokovi električne energije s isprekidanim obrascima proizvodnje“, izjavila je Martina Biondić, tajnica i jedna od osnivačica XEnergy.

EU već više od 20 godina ima učinkovito i dobro integrirano tržište električne energije, na kojem je osigurana opskrba energijom, potiče se proces dekarbonizacije, a potrošači mogu ostvarivati ekonomske koristi od jedinstvenog energetskog tržišta. Energetska kriza potaknuta situacijom u Ukrajini ukazala je na potrebu za brzom prilagodbom tržišta električne energije kako bi se bolje poduprla zelena tranzicija, a potrošačima energije – i kućanstvima i poduzećima – omogućio širok pristup cjenovno pristupačnoj električnoj energiji iz obnovljivih izvora.

„Kao odgovor na novu geopolitičku stvarnost i situaciju na energetskom tržištu, EU je odlučila drastično ubrzati prelazak na čistu energiju, što između ostalog podrazumijeva značajno ubrzanje izgradnje obnovljivih izvora energije. REPowerEU plan iz svibnja 2022. tako zahtijeva da do 2030. obnovljivi izvori čine 2/3 proizvodnje električne energije. Za krajnje kupce danas više nije nepoznanica proizvoditi električnu energiju, ali ono na čemu trebamo dodatno raditi je osnažiti njihovo aktivno sudjelovanje u energetskoj tranziciji i to na obostranu korist, kako za kupaca tako i za elektroenergetski sustav u cjelini“, istaknula je dr.sc. Minea Skok, predsjednica Znanstvenog vijeća Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Postupak prihvaćanja Uredbe od strane Europskog parlamenta i Vijeća u kojima RH ima svoje predstavnike očekuje se u sljedećim mjesecima.
„Iza XEnergy stoje ljudi s velikim znanjem i iskustvom koje možemo ponuditi Hrvatskoj u tom procesu, u kojemu će i žene imati veliku ulogu. Udruga će raditi na tome da bude podrška ženama, mentor i vodilja na početku karijere, ali i svojevrsna platforma za razmjenu znanja i iskustva“, naglasila je mr.sc. Nina Dusper Sušić, dopredsjednica XEnergy, dodavši kako je zadaća udruge približiti energetski sektor mladim djevojkama i pokazati im kako je moguće biti uspješan u jednoj ovakvoj STEM industriji zahvaljujući znanju i podršci mreže s kojom dijele iste vrijednosti.
„Prijedlog modela u mnogim pitanjima nalaže članicama da definiraju svoje ciljeve i mjere, stoga smatramo da je jako važno odmah krenuti s promišljanjima i komuniciranjem najboljih rješenja za hrvatsko gospodarstvo i krajnje kupce. Događanjima poput ovoga, udruga XEnergy želi dati svoj doprinos kroz raspravu o važnim pitanjima i izazovima te tako pomagati održivu i socijalno pravednu energetsku tranziciju“, nadovezala se dr.sc. Nela Vlahinić Lenz, predsjednica udruge XEnergy.

Zakoni i regulatorni okvir, kako na razini EU-a, tako i u Hrvatskoj, trebaju moći pratiti sve te promjene kako bi sustav bio stabilan, efikasan i fleksibilan te osigurao dovoljno energije po optimalnim cijenama za krajnje potrošače. Nema sumnje da se radi o izrazito aktualnoj i važnoj temi jer će modeli organizacije tržišta imati ključan utjecaj na ubrzanu integraciju obnovljivih izvora i stabilne cijene električne energije te time doprinijeti zelenoj tranziciji i ciljevima održivog razvoja, zaključak je sudionika.

Mreža za promicanje žena u energetskoj tranziciji XEnergy je neprofitna organizacija koja okuplja sve sudionike energetske tranzicije te potiče afirmaciju žena u održivom razvoju gospodarstva i društva u cjelini. Djeluje kao platforma za osnaživanje uloge i vidljivosti žena u energetici i ostalim sektorima kroz interdisciplinarno umrežavanje i sinergiju rada članica i članova, a ženama iz privatnog i javnog sektora u području energetske tranzicije pruža podršku putem networkinga, mentoriranja, savjetovanja i edukacije.

You may also like