Ključni sjevernokorejski reaktori mjesecima izvan funkcije

IEAE poručila
Nuklearni reaktor za koji se vjeruje da je bio glavni izvor plutonija za sjevernokorejsko nuklearno oružje ne radi posljednja tri mjeseca, objavila je u ponedjeljak agencija Ujedinjenih naroda za atomsku energiju, ne otkrivši mogući razlog.

Reaktor snage 5 megawatta dio je sjevernokorejskog nuklearnog kompleksa Yongbyon čije je razmontiranje bilo jedno od glavnih pitanja u pregovorima između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una, na prošlotjednom summitu u vijetnamskoj prijestolnici Hanoiju.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) UN-a nema pristup Sjevernoj Koreji otkad je Pjongjang 2009. protjerao njezine inspektore, a trenutno većinom nadzire nuklearne aktivnosti te azijske države putem satelita.

Neki neovisni analitičari koji se također koriste tom metodom vjeruju kako zastarjeli reaktor ima tehničkih problema. “Agencija nije zabilježila bilo kakve indikacije o radu 5 megawatta snažnog reaktora od početka prosinca 2018. godine”, rekao je glavni direktor IAEA-e Yukiya Amano u govoru iza zatvorenih vrata za agencijski odbor guvernera koji se sastaje ovaj tjedan.

U radiokemijskom laboratoriju u kojem se plutonij izdvaja iz iskorištenog goriva ne postoje dokazi o takvim aktivnostima, dodao je Amano. No čini se da radi postrojenje za koje se vjeruje da obogaćuje uran, što je proces koji može dovesti do stvaranja materijala za nuklearne bombe, upozorio je direktor agencije. Nastavlja se i izgradnja eksperimentalnog lakovodnog reaktora. “U lakovodnom reaktoru agencija je zabilježila indikacije nastavka građevinskih radova. Primijetili smo i indikacije da je postrojenje za obogaćivanje urana centrifugom i dalje u upotrebi”.

IAEA je više puta naglasila kako je spremna izvršiti nadzor u Sjevernoj Koreji jednom kad se postigne politički dogovor o nuklearnim aktivnostima te države. SAD ističe kako želi potpunu “denuklearizaciju” Sjeverne Koreje, no nagli prekid summita između Trumpa i Kima bez dogovora učinio je budućnost njihovih razgovora nejasnom. Ta izolirana azijska država je između 2006. i 2017. provela šest nuklearnih testova, a prošle je godine digla u zrak tunele na svojoj glavnoj lokaciji za takva testiranja, što je Pjongjang predstavio kao dokaz svoje predanosti prekidu nuklearnih testova.

No Sjeverna Koreja nije omogućila stručnjacima da svjedoče razmontiranju te lokacije i potvrde da se ono doista dogodilo. Samo je mala skupina međunarodnih medija, izabrana od Pjongjanga, bila prisutna na rušenju lokacije Punggye-ri.

Snage SAD-a i Južne Koreje počele su smanjene zajedničke vojne vježbe zamjenjujući najveće proljetne ratne igre kako bi probali potaknuti diplomatsko rješenje sa Sjevernom Korejom, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane u Seulu u ponedjeljak.

Zajedničke vježbe pod imenom “Dong Maeng” održavat će se do 12. ožujka, rekao je u izjavi zapovjednik južnokorejsko-američkih združenih snaga (CFS). Izmijenjene vježbe “Dong Maeng”, što znači ‘Savez’, usredotočit će se na strateške, operativne i taktičke aspekte općih vojnih operacija na Korejskom poluotoku”, navodi se u izjavi. “Te vježbe ključne su u održavanju i jačanju saveza”, rekao je seulski zapovjednik zajedničkih snaga general Park Han Ki i zapovjednik CFS-a general Robert B. Abrams.

Pentagon je rekao da vježbe odražavaju zajedničku “želju da se smanje napetosti i podrže naši diplomatski napori kako bi se postigla potpuna denuklearizacija na Korejskome poluotoku na konačan, potpuno provjeriv način”. Američki predsjednik Donald Trump kritizirao je vježbe, rekavši da su “vrlo skupe” i “provokativne” za Sjevernu Koreju. Pjongjang je kritizirao manevre rekavši da su one dio plana u svrhu osvajanja Sjeverne Koreje.

You may also like

0 comments