Kliznuo tečaj eura prema stranim valutama

Tečaj eura skliznuo je u petak na međunarodnim tržištima prema valutama-utočištima japanskom jenu i švicarskom franku, jer ulagači smanjuju izloženost zajedničkoj europskoj valuti zbog neizvjesnosti oko ishoda pregovora grčke vlade s međunarodnim kreditorima. Euro je tako oslabio 0,2 posto prema jenu, na 138,15 jena, a na sličnom je postotnom gubitku bio i prema franku, skliznuvši na 1,0468 franaka. Japanska i švicarska valuta obično dobivaju na privlačnosti u neizvjesnim vremenima.

Grčki pregovori ostaju i dalje u fokusu tržišta jer Atena nije uspjela postići dogovor s međunarodnim kreditorima na jučerašnjem sastanku, pa je tako sazvan novi sastanak za subotu na kojem bi trebalo postići kompromis između pregovaračkih stranaka kako bi se izbjegla situacija da Atena idući tjedan ne bude u mogućnosti u roku vratiti ratu kredita Međunarodnom monetarnom fondu (MMF). “Budući da je malo toga izvjesno u vezi Grčke, ulagači nastoje srediti svoje pozicije uoči vikenda. Mogli bismo svjedočiti oporavku eura, ako se postigne kompromis tijekom vikenda, no prednost bih ipak dao prodajama odmah poslije njegova jačanja, jer i dalje ostaje činjenica o razlikama u vođenju monetarnih politika između SAD-a i eurozone”, tumači Jeremy Stretch, valutni analitičar u tvrtki CIBC World Markets.

U takvom ozračju euro je neznatno oslabio prema dolaru, skliznuvši na 1,12 dolara, dok je od početka tjedna na gubitku prema dolaru oko 1,4 posto. U fokusu su bile i izjave guvernera Švicarske narodne banke (SNB) koji je upozorio da bi izlazak Grčke iz eurozone izazvao značajna previranja na tržištima te poručio da će se središnja banka boriti protiv vala kupovina ionako već precijenjene švicarske valute. Tečaj dolara u današnjem trgovanju nije zabilježio veće promjene u odnosu na jen te se njime trgovalo po 123,37 jena. Ulagači su pratili i nove pokazatelje iz japanskog gospodarstva. Među pozitivnim vijestima izdvaja se ona o rastu potrošnje tamošnjih kućanstava u svibnju, i to prvom u proteklih više od godinu dana.

You may also like