Klimatski izazovi prevelik teret za europsku monetarnu vlast

Bundesbank
Europskoj središnjoj banci (ECB) ne bi trebalo eksplicitno nametati ulogu u borbi protiv klimatskih promjena jer bi to moglo pretjerano opretetiti njezinu monetarnu politiku, ugroziti neovisnost i dovesti u pitanje njezinu neutralnost, upozorio je u utorak guverner Bundesbanka Jens Weidmann.

Nova predsjednica ECB-a Christine Lagarde, čiji mandat počinje 1. studenoga, nedavno je poručila kako bi razmatranje angažmana na ublažavanju klimatskih promjena trebalo biti među prioritetima središnjih banaka i supervizora.

Njezina izjava vremenski se poklopila s učestalim raspravama među kreatorima politike o financijskom riziku koji stvaraju ekstremne vremenske pojave.

Weidmann je mišljenja da bi u situaciji kada rizik klimatskih promjena nije dovoljno uračunat u cijene imovine i kada većina banaka još ne razmatra mogućnost da ih uključi u izračune bilo pogrešno koristiti regulativu bankovnog poslovanja i monetarnu politiku za postizanje političkih ciljeva.

Propisi moraju biti usklađeni sa stvarnim rizicima, ističe on, a “poticaji za zaštitu klime spadaju u domenu politike”. Dodao je i da bi kupnja značajnih iznosa ‘zelenih’ obveznica, kako to predlažu neki promatrači rada ECB-a, narušila načelo tržišne neutralnosti.

Priznaje ujedno da dvije trećine banaka pri upravljanju rizicima ne uzima u obzir klimatske promjene i da trošak tih promjena nije u potpunosti uračunat u cijene na tržištima. Napominje i da ekstremne vremenske pojave mogu dovesti do oscilacija u gospodarskom rastu i inflaciji, što po njegovim riječima još više otežava utvrđivanje monetarne politike.

You may also like

0 comments