Home TribinaAnalize Klimatski izazovi načinili 95 milijardi dolara štete

Klimatski izazovi načinili 95 milijardi dolara štete

by Energypress.net

Analiza osiguravatelja

Potresi u Turskoj i Siriji, oluje u SAD-u i druge prirodne katastrofe izazvali su 95 milijardi dolara gubitaka u 2023. godini, procijenio je u utorak njemački reosiguravatelj Munich Re.

Iznos gubitaka od prirodnih katastrofa pokrivenih osiguranjem manji je za 24 posto nego u 2022., ali je znatno viši od 10-godišnjeg prosjeka koji iznosi 90 milijardi dolara. Znatno je nadmašio i 30-godišnji prosjek koji iznosi 57 milijardi dolara, napominje Munich Re.

Švicarski Swiss Re procijenio je lanjski gubitak pokriven osiguranjem na 100 milijardi dolara.

Najrazorniji su po Munich Reu u 2023. bili potresi u Turskoj i Siriji, koji su odnijeli 58 tisuća ljudskih života i prouzročili štetu od 50 milijardi dolara ukupnih gubitaka. Šteta pokrivena osiguranjem iznosila je 5,5 milijardi dolara.

Prošlu godinu ipak nisu obilježile pojedinačne velike katastrofe već brojne jake oluje u SAD-u i Europi kojih je zbog klimatskih promjena sve više, naglašavaju u njemačkoj kompaniji.

Ukupni gubici od prirodnih katastrofa, uključujući one koji nisu pokriveni osiguranjem, iznosili su lani 250 milijardi dolara, što je blizu razine iz 2022. i prosjeka u prethodnih pet godina, ali iznad 10-godišnjeg i 30-godišnjeg prosjeka.

Značajan iznos gubitaka ponovo je zabilježen u SAD-u, unatoč relativno blagoj sezoni uragana.

Znanstvenici su upozorili da će zbog zagrijavanja Zemljine atmosfere šteta u idućim desetljećima biti još veća. Osiguravatelji su zato počeli podizati cijene polica, a na nekim područjima više ne pokrivaju moguću štetu.

Related Posts