Klimatske promjene: znanstvenici bijesni, a NATO upozorava Trumpa

Donald Trump je u krivu ako misli da se klimatske promjene ne događaju, upozorio je istaknuti NASA-in znanstvenik te dodao kako oni neće dopustiti ikakva uplitanja u njihov rad.

Podsjetimo, Trump je višekratno isticao kako je globalno zatopljenje “podvala Kine” te najavio da će “otkazati” Pariški sporazum o klimatskim promjenama koji je potpisalo više od 195 zemalja u prosincu prošle godine. Kazao je i da će zaustaviti financiranje programa UN-a protiv globalnog zagrijavanja, a zalaže se i za korištenje fosilnih goriva, što sasvim sigurno ne doprinosi smanjivanju efekta klimatskih promjena. Nadalje, u svoj je tranzicijski tim imenovao je Myrona Ebella, poznatog po tome što negira klimatske promjene.

Znanstvenici i aktivisti za zaštitu okoliša u SAD-u već su počeli niz akcija koje bi trebale Trumpa prije preuzimanja dužnosti uvjeriti da su klimatske promjene stvarne.

Dr. Gavin Schmidt, direktor NASA-inog Goddard instituta za svemirske studije, nagovijestio je i da će u tome imati saveznike među saveznim znanstvenim agencijama.

Na Twitteru je objavio graf koji uključuje nove podatke NASA-e, koji pokazuju da je prošli mjesec bio drugi najtopliji listopad otkad postoje mjerenja, što učvršćuje predviđanja da će 2016. biti najtoplija godina ikada. “To ne iznenađuje, globalno zatopljenje ne vodi računa o izborima”, napisao je Schmidt, prenosi dnevnik.hr.

You may also like

0 comments