Klimatske promjene u koalicijskoj vladi Kanade

Prva koalicija u sto godina?
Liberalna stranka Justina Trudeaua zadržala je vlast, ali tijesna izborna pobjeda znači da će kanadski premijer morati sastaviti manjinsku vladu, javljaju u utorak svjetske novinske agencije.

Njegova stranka imat će najviše mjesta u parlamentu, ali će drugi mandat biti puno teži jer će se morati oslanjati na ostale stranke u donošenju zakona. Očekuje se da će liberali osvojiti 156 mjesta od 338 mjesta u parlamentu, što znači da im za većinu nedostaje još 14. Trudeauovi konzervativni rivali desnog centra blizu su osvajanja 122 mjesta, što je veliki porast u usporedbi s 95 mjesta koliko su imali ranije. Ovi savezni izbori smatraju se referendumom o Trudeau, koji je izdržao težak prvi mandat okaljan skandalom.

Obraćajući se svojim biračima diljem zemlje, Trudeau im je zahvalio.

Trudeau je došao na vlast 2015. kao karizmatičan lik obećavajući “sunčane putove”. Međutim, popularnost mu je pala zbog starih fotografija i snimki na kojima je, obučen u Aladina i namazan kao crnac, prema ocjenama javnosti imao “rasističke” ispade.

Osim toga, liberalnog premijera je bivša ministrica pravosuđa Jody Wilson-Raybould početkom godine optužila da su joj vladini dužnosnici prijetili da građevinska tvrtka tvrtka SNC-Lavalin ne bude optužena za korupciju. Sada će se morati osloniti na NDP u donošenju ključnih zakona.

Iako je lijevo orijentirana Nova demokratska stranka (NDP) imala razočaravajuću noć, budući da je osvojila puno manje nego na izborima 2015., ona bi mogla imati znatan utjecaj na novu Trudeauovu vladu.

Manjinske vlade u Kanadi rijetko traju duže od dvije do dvije i pol godine. Čelnik NDP-a Jagmeet Singh kazao je kako je razgovarao s Trudeauom i da se obvezao “teško raditi kako bi ostvario prioritete države”.

Ankete su prije izbora najavljivale tijesnu utrku između Trudeaua i njegovog glavnog rivala, konzervativnog čelnika Andrewa Scheera. Prijevremeni rezultati pokazuju da su konzervativci zapravo osvojili najviše glasova na nacionalnoj razini.

47-godišnjeg Trudeaua koji je kao premijer promicao različitosti u posljednjoj fazi kampanje podržao je i bivši američki predsjednik Barack Obama koji se smatra jednim od posljednjih progresivnih čelnika u većim svjetskim demokracijama.

No bivši sin pokojnog premijera Pierrea Trudeaua morao je nadvladati i osjećaj zamora njegovom vladom. Američki predsjednik Donald Trump, čiji je odnos s Trudeauom često bio napet, čestitao mu je na Twitteru na “divnoj i teško dobivenoj pobjedi”. Rast podrške zabilježio je i separatistički Bloc Quebecois koji je u saveznoj državi Quebec dobio 32 mjesta, tri više nego na izborima 2015. godine.

Rast su zabilježili i zeleni. Dva liberalna ministra izgubila su svoja mjesta na zapadu Kanade, uključujući ministra za javnu sigurnost Ralpha Goodalea. Nezadovoljstvo Trudeauom narasla je u regiji u kojoj se proizvodi nafta zbog ekoloških politika za koje energetska industrija tvrdi da će ugroziti njezin rad.

Najveća naftna lobistička skupina krivi Trudeauove mjere za zaustavljanje investicija u tom sektoru, a neke svjetske energetske tvrtke napustile su naftna područja Alberte, tradicionalno konzervativne savezne države koja proizvodi najviše energenata u Kanadi.

No kanadska ekonomija u 2019. je bilježila rast. Kanadski dolar ove godine stoji najbolje u konkurenciji valuta ostalih država G10 te je narastao 4 posto u odnosu na američki dolar. Bilježi se i velik rast zaposlenosti i inflacija koja se drži oko zacrtanog cilja središnje banke od 2 posto.

You may also like

0 comments