Klimatske promjene su povezane sa demografskim padom u SAD-u

Klimatske promjene vjerojatno su pridonijele kontinuiranom padu stope rađanja u SAD-u, objavili su američki znanstvenici predviđajući da će se do kraja stoljeća svake godine roditi i do 100.000 beba manje.

Podaci pokazuju da je broj rođenih beba pao osam do deset mjeseci nakon razdoblja u kojem je prosječna temperatura premašivala 26,6 stupnjeva Celzija, prema istraživanju nacionalnog ureda za ekonomska istraživanja iz Cambridgea u Massachusettsu. Razlozi ostaju nejasni, kažu znanstvenici. Ljudi možda imaju manje snošaja tijekom toplijih ljeta ili je vjerojatnije da takvo vrijeme utječe na reproduktivno zdravlje, kažu oni.

Kod muškaraca izloženost ekstremnim vrućinama može negativno utjecati na kvalitetu spermija i na razinu testosterona a kod žena može utjecati na menstrualni ciklus, ovulaciju i implantaciju oplođenih jajnih stanica. Podaci su pokazali da je između 1931. i 2010. svaki vrući dan rezultirao s 1165 manje rođenih beba u SAD-u devet mjeseci kasnije.

Takav bi trend mogao rezultirati sa 100.000 manje rođenih beba godišnje u SAD-u do kraja stoljeća, prema istraživanju. “Još ne znamo točno kako će ti temperaturni šokovi utjecati na zemlje u razvoju”, kaže Alan Barreca, koautor studije i profesor ekonomije na sveučilištu Tulane u New Orleansu u Louisiani. Prema istraživanju korištenje klima uređaja moglo bi djelomično umanjiti utjecaj klimatskih promjena na plodnost, no istodobno staklenički plinovi kao produkt tih uređaja pridonose globalnom zagrijavanju, kaže Barreca.

You may also like

0 comments