Klimatske promjene prioritet finskog predsjedanja

Rotirajuće predsjedništvo
Finska je u ponedjeljak preuzela rotirajuće šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU-a od Rumunjske pod motom “Održiva Europa – održiva budućnost”.

Promoviranje Europske unije kao “globalnog lidera u klimatskim aktivnostima” bit će u središtu finskog predsjedanja.

Finski premijer Antti Rinne rekao je obraćajući se parlamentu prošlog tjedna da će to također značiti posvećivanje klimatskoj neutralnosti do 2050. godine. Finska teži obrani zajedničkih vrijednosti EU-a poput “vladavine prava, ljudskih prava, ravnopravnosti i demokracije”, navodi Rinne.

Moguće imenovanje socijalista Fransa Timmermansa za predsjednika Europske komisije može biti odbačeno i samo na temelju toga što je on “čovjek Georga Sorosa”, ali glavni razlog zašto ga Višegradska skupina ne podupire je zato što je on “ideološki borac i protiv je svakoga tko ima drugačiji svjetonazor”, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za novinsku agenciju V4NA u ponedjeljak.

Među izazovima s kojima se suočava EU u sljedećih šest mjeseci je odgoda izlaska Velike Britanije iz EU-a koji je predviđen za 31. listopad. Britanska premijerka na odlasku Theresa May odstupila je prošlog mjeseca nakon što njezin sporazum o brexitu ispregovaran s Bruxellesom nije dobio podršku u parlamentu u Westminsteru. Torijevci su trenutno usred natjecanja za nasljednika May, a bivši ministar vanjskih poslova i zagovarač brexita Boris Johnson glavni je favorit za novog britanskog premijera.

Johnson zagovara nove pregovore o brexitu s EU-om, što je već nekoliko najviših europskih dužnosnika odbilo. Ako se sporazum ne postigne do 31. listopada, Britanija bi mogla izaći iz EU-a bez sporazuma što bi moglo donijeti probleme i Britaniji i 
Uniji.

 

You may also like