Klimatske će promjene povećati broj sukoba

Glavni tajnik UN-a

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je da bi klimatske promjene mogle povećati nestabilnost, nasilje i sukobe u svijetu.

Govoreći na zasjedanju na visokom nivou, kojim je predsjedavao britanski premijer Boris Johnson, skrenuo je pažnju na činjenicu da su u posljednjih deset godina zabilježene najviše temperature u historiji čovječanstva, prenosi Anadolija.

“Tamo gdje klimatske promjene isušuju rijeke, smanjuju žetve, uništavaju infrastrukturu i raseljavaju ljude, rizici od nestabilnosti i sukoba također se povećavaju”, upozorio je Guterres, navodeći da će globalno zagrijavanje povećati krize.

Naglašavajući da je osam od deset zemalja u kojima su ratovi i sukobi pogođeno i klimatskim promjenama, rekao je da se više od 50 miliona ljudi bavi stočarstvom u zapadnoj Africi i regiji Sahel te da su promjene na pašnjacima uzrokovale sve veće nasilje između pastira i farmera.

Guterres je kazao da je raseljavanje već počelo zbog klimatskih promjena širom svijeta.

Pozvao je razvijene zemlje da ispune svoju obavezu da godišnje dodijele 100 milijardi dolara zemljama s niskim prihodima za pomoć u borbi protiv klimatskih promjena i za smanjenje emisije ugljika.

You may also like

0 comments