Klade li se burze na pad Donalda Trumpa

Priprema
Analitičari smatraju da bi Bidenova pobjeda bila umjereno negativna za rizičnu imovinu s obzirom da je skloniji poreznom opterećenju.

Val nasilnih prosvjeda koji je zapljusnuo SAD počeo se odražavati i na tamošnje tržište kapitala, ocjenjuju analitičari. U 15 saveznih država i glavnom gradu raspoređeno je preko 5000 pripadnika Nacionalne garde kako bi suzbili nemire izazvane smrću Georgea Floyda, Afroamerikanca koji je, zbog brutalne policijske fizičke sile, umro tijekom policijskog privođenja u Minneapolisu.

Prema mišljenju analitičara UBS Securitiesa, prosvjedi širom zemlje negativno se odražavaju na popularnost predsjednika Donalda Trumpa. “Burza svjedoči povećanju šansi za pobjedu demokratskog kandidata Joea Bidena, no postoji mnogo neizvjesnosti oko toga i koga će Biden izabrati za potpredsjednika”, ističe za Reuters Daiju Aoki, analitičar UBS-a. Čak i ako Biden pobijedi, Amerika i Kina nastavit će se sukobljavati oko pitanja kao što je tehnološka dominacija, smatra Aoki.

“Postaje sve teže očekivati daljnji uspon američkog tržišta s trenutnih razina, ali istovremeno ne očekujemo veliki pad”, dodao je taj analitičar. Unatoč erupciji nasilja i sukoba s policijom, razbijenim izlozima i zapaljenim automobilima u stotinjak gradova, u ponedjeljak su terminski ugovori na američke burzovne indekse sugerirali blagi rast na otvaranju trgovanja.

Chris Weston, direktor istraživanja australske tvrtke Pepperstone, smatra da je utjecaj nemira dvojak. Prvi je, naravno, ekonomski utjecaj, ali postoji i politički aspekt u obliku svjesnosti investitora da bi Bidenova pobjeda bila umjereno negativna za rizičnu imovinu jer ga tržište ocjenjuje sklonijem poreznom opterećenju.

Shafali Sachdev, analitičar singapurskog ogranka BNP Paribasa, smatra kako Wall Street za sada nemire promatra kao unutarnji problem SAD-a. U ovom trenutku tržište je više fokusirano na Trumpove izjave u vezi Hong Konga, jer nakon prošlog tjedna i špekulacija o eskalaciji američko-kineskih tenzija, smirivanje retorike donijet će i olakšanje na burzi.

You may also like

0 comments