Kitzbühel nasuprot Davosu, gdje je trebao otići mandatar?

Sve je više kritičkih napisa o putu mandatara Tihomira Oreškovića u Kitzbühel. Mnogi ne vjeruju kako je Orešković uspio postići išta na sastanku, mnogi smatraju kako je sastanak bio ponižavajuć za Hrvatsku te smatraju kako je gospodin Orešković trebao prisustvovati Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu. Za komentar smo zamolili Denisa Čupića iz HUP-a, koji nosi uglednu titulu MRICS (Member of royal institution of chartered surrveyors) koja okuplja svjetske stručnjake na području real estatea i financija. Bavi se ulaganjem i financiranjem u real estatu, vlasnik je tvrtke koja je pregovarala financiranje sa equity ulagačima i bankama u portfelju preko 1.5 milijardi eura.

“Meni Kitzbühel ima puno više smisla. Zasto? Jer je manji forum, koncentriraniji je i pruža više prilike za razgovor sa stakeholderima. Također, baš zbog organizacije kroz Unicredit koja je svakako ako ne drugo, utility ulagačima u nase obveznice, kao i najveći financijer u RH. Davos je svjetski forum i na marginama njega Hrvatska je nevidljiva i nije realno očekivati osim kurtoaznih par riječi bilo što konkretno”, rekao je Čupić.

Na kojim bi se onda forumima Hrvatska trebala pojaviti?

“Veliki forumi su za velike zemlje. Veliki su trošak i jedini je efekt koji postižes da se u RH možeš pohvaliti bio sam u Cannesu, Dubai ili Davosu. Oni koji ovih dana umanjuju vaznost Kitzbühela, uz argumente i dizanje u nebo Davosa na ovakve forume ne idu da na njima pokrenu posao ili zatvore “deal”, ako idu, tamo odlaze da se pokažu i stvaraju sebi domaći osobni PR i vide svijeta.”

Stejče se dojam kako smatrate da je puno je vaznije biti pozvan i biti aktivan sugovornik u Kitzbühelu. Zasto?

“Jer Davos je forum za koji priprema traje mjesecima. Da se adekvatno predstavimo u Davosu trebali bi dobi ti panel u kojemu ćemo imati govornika. Naravno atraktivan panel koji ce u 4 dana Davosa privuci adekvatnu publiku i na taj način osigurati nam međunarodni PR i visibility. U konkurenciji svih panela i subjekata koji se na World Economic Forumu u Davosu predstavljaju teško je za očekivati da će postignuti efekt dovesti do željenih fokusiranih pomaka. Za razliku od Davosa, Kitzbühel je omogucio face to face razgovor i fokusirano predstavljanje stakeholderima. I to je ono sto je bitno. Polučio je efekt. A samo se rezultati broje. Rezultati i pomaci, a ne PR slike.”

Možete li pojasniti na koje rezultate mislite?

“Postići rezultat da te pozovu, da te saslušaju, da sa tobom razgovaraju, da komentiraju ono što si predstavio veliki je korak. A posebno ako to postigneš bez da si mjesecima to pripremao kroz velike državne službe i diplomatskog lobiranja. I stoga da, Davos je bitan, World Economic Forum u Davosu je mjesto gdje su svjetski bitni stakeholderi i ne sumnjam da uz dobru pripremu premijer, ministar financija i guverner HNB-a mogu i biti će vjerojatno dio njega i predstaviti našu zemlju, ali ne moze se umanjivati značaj i doprinos izvrsnog nastupa, te činjenice da je mandatar i budući premijer pozvan na Emerging Europe Winter Conference u Kitzbühelu, a posebno jer je fokusirana na tržista čiji smo dio mi”, zaključio je Čupić.

You may also like

0 comments