Kinezi kasne s gradnjom termoelektrane

Kritike Zorane Mihajlović

Srpska strana nezadovoljna je najavom da se završetak izgradnje odgađa za kraj 2022. godine, kao i kvalitetom radova. Kritike Zorane Mihajlović, srpske ministrice rudarstva i energetike, na račun kineskog izvođača radova na izgradnji bloka B3 u Termoelektrani Kostolac B, koji kasne, potpuno su opravdane. Ne postoje objektivni razlozi za odgađanje tog projekta, smatra stručna javnost u Srbiji, piše Danas.

Naime, Zorana Mihajlović izjavila je nedavno, u razgovoru s predstavnicima kineske kompanije CMEC, da je nedopustiva dosadašnja dinamika radova na izgradnji Bloka B3 u termoelektrani u Kostolcu, ističući da je riječ o jednom od najvećih gradilišta u energetskom sektoru. Ona je bila nezadovoljna najavom da se završetak radova odgađa za kraj 2022. godine kao i kvalitetom radova.

Ren Kailong, glavni direktor predstavništva CMEC-a u Srbiji, odgovorio je kako očekuje da će projekt ipak biti završen ne krajem već do jeseni 2022., te da će kompanija raditi u skladu s ugovorenim zahtjevima i obvezama te da će uložiti dodatne napore u isporuku opreme.

Kineska kompanija CMEC položila je 20. studenoga 2017. temeljni kamen za izgradnju novog, trećeg bloka u Termoelektrani Kostolac B, snage 350 megavata. Očekivana godišnja proizvodnja električne energije tog postrojenja je oko 2,5 milijardi kilovatsati.

Vrijednost radova je 613 milijuna dolara, a započeti su izgradnjom dimnjaka i sustava za kemijsku pripremu vode. Blok B3 u Kostolcu je prvi takav energetski objekt koji se u Srbiji gradi od 1991. i kada bude završen činit će 5% od ukupnih instaliranih elektroenergetskih kapaciteta.

Izgradnja bloka B3 dio je druge faze realizacije projekta, uz povećanje proizvodnje Kopa Drmno sa 9 na 12 milijuna tona ugljena godišnje da bi se osigurale dovoljne količine za novi blok. Ukupna je vrijednost druge faze projekta modernizacije Teremoelektrane Kostolac B 715,6 milijuna dolara.

Kineska Exim banka osigurala je 85% sredstava za financiranje projekta, a 15% Elektroprivreda Srbije. Rok otplate je 20 godina, uključujući i poček od sedam godina, a fiksna kamata je 2,5% godišnje.

You may also like

0 comments