Kinesko gospodarstvo poraslo više od 8 posto

Analiza protekle godine

Kinesko gospodarstvo poraslo je u 2021. godini 8,1 posto, puno snažnije no što je vlada planirala, ali aktivnosti su blago posustale na kraju godine zbog mjera suzbijanja novog vala covida 19 koje su zakočile potrošnju.
Drugo gospodarstvo svijeta snažno se oporavilo na početku prošle godine od posljedica pandemijske krize koja je zakočila tempo rasta u 2020. na samo 2,2 posto, prema revidiranim podacima.

Vlada je za 2021. zacrtala stopu rasta “iznad šest” posto, a aktivnosti su nadmašile očekivanja i do trećeg tromjesečja dosegnule su stopu rasta od 4,9 posto u odnosu na godinu ranije. U cijeloj 2021. gospodarstvo je poraslo najsnažnije od 2011. godine.

U posljednja tri mjeseca stopa rasta kliznula je na 4,0 posto, odražavajući stroga ograničenja kojima je Peking nastojao suzbiti opetovano širenje koronavirusa. Mjere su pogodile potrošnju, a kraj godine obilježilo je i veliko poskupljenje energenata.

U prosincu je tako promet u maloprodaji porastao samo 1,7 posto u odnosu na godinu ranije, najslabije od kolovoza 2020.

Industrijska proizvodnja uspješno se nosila s teškim okruženjem i uvećana je 4,3 posto na kraju godine, nakon 3,8-postotnog rasta u studenome.

Na kvartalnoj razini BDP je u razdoblju od listopada do prosinca porastao 1,6 posto, signaliziravši ubrzanje aktivnosti u usporedbi s trećim tromjesečjem kada su aktivnosti porasle samo 0,7 posto, prema revidiranim podacima.

Kineski čelnici obećali su veću potporu gospodarstvu koje se suočava s višestrukim preprekama u 2022. Središnja je banka tako u ponedjeljak smanjila kamate na srednjoročne zajmove prvi puta od travnja 2020. godine.

You may also like