Kineski ulagači ulažu u njemačku kemijsku tvrtku

Skupina kineskih ulagača postigla je u ponedjeljak dogovor o kupnji njemačke kemijske kompanije KraussMaffei Group GmbH za 925 milijuna eura, što će biti novo najveće kinesko preuzimanje njemačke kompanije u povijesti kinesko-njemačkih gospodarskih veza.

Grupa ulagača uključuje kineskog proizvođača kemikalija China National Chemical Corp (ChemChina), te investicijske kompanije Guoxin International Investment Corp i AGIC Capital, a njemačkog će proizvođača strojeva za preradu plastike kupiti od kanadskog Onexa, objavili su u odvojenim priopćenjima AGIC i Onex.

Vrijednost transakcije od 925 milijuna eura (milijardu dolara) nadmašit će dosadašnji rekord koji je 2012. postavila građevinska kompanija Sany Heavy Industry Co Otd kupnjom proizvođača pumpi za beton Putzmeister Holding GmbH za 698 milijuna dolara, pokazuju podaci Thomson Reutersa.

Transakcija je također najnoviji primjer nastojanja kineskih kompanija da kupnjom inozemnih konkurenata poboljšaju tehnologiju, know-how i brendiranje. Chemchina je prošle godine za 7,3 milijarde eura kupio talijanskog proizvođača guma Pirelli a pregovaraju i o akviziciji švicarskog proizvođača poljoprivrednih kemikalija Syngenta AG. Transakcija će vjerojatno će biti zaključena u prvoj polovini godine nakon što dobije zeleno svjetlo regulatora, napominju u Onexu. Kanadska je kompanija kupila KraussMaffei 2012. od američkog ulagača Madison Capital za 568 milijuna eura.

You may also like