Kineski san raspršen je u nekoliko tjedana

“Kineski san” o rastu cijena imovine i dionica tek je započeo i stvorit će velike prilike za investicije, pisao je nedavno vodeći komunistički dnevnik u Kini, no taj san raspršen je u samo tri tjedna, tijekom kojih su cijene dionica potonule više od 30 posto.

U travnju, kada se najvažniji indeks Šangajske burze probio iznad 4.000 bodova, u uvodniku People’s Dailya, dnevniku Komunističke partije, pisalo je da je ‘tržište bikova’ tek započelo. Dugoročno će “Kineski san” o rastu vrijednosti imovine i dionica poticati tržišta kapitala i stvoriti ‘goleme’ investicijske prilike, pisalo je u tom kasnije ismijanom uvodniku. Paničnu rasprodaju malih dioničara vlasti su pokušavale zaustaviti dotad neviđenim mjerama. Vodećih 20 brokerskih tvrtki moralo je obećati vlastima da neće prodavati dionice dok su cijene niske i da će u idućem razdoblju na tržište uložiti više od 20 milijardi dolara.

Jer, od polovice lipnja do početka srpnja cijene dionica na burzi u Šangaju potonule su više od 30 posto, pri čemu je izbrisano gotovo 4.000 milijardi dolara tržišne vrijednosti kineskih kompanija.
Vlasti su, nadalje, zabranile velikim dioničarima prodaju dionica i nove javne ponude dionica te olabavile uvjete za dobivanje kredita za investicije. Tek se prošloga tjedna, nakon svih tih mjera, kinesko tržište dionica donekle umirilo. No, nitko još nije siguran da je kineska burzovna kriza, koja je privremeno uzdrmala i najveće svjetske burze, okončana. Čak i ako jest, vjerojatno će, kažu analitičari, proći neko vrijeme dok se vrati povjerenje u tržište nekoliko milijuna malih ulagača u Kini.

Zhou Sujuan, direktorica u jednoj privatnoj kompaniji, izgubila je u ta tri tjedna 2 milijuna juana ili oko 320.000 dolara. “To mi je zadalo puno glavobolje. Proći će još neko vrijeme dok se oporavim”, kazala je Reutersu. Ipak, Reuters ističe da su, unatoč tom padu, cijene kineskih dionica trenutačno gotovo dvostruko više nego što su bile prije godinu dana.

You may also like