Kineski podaci spustili cijenu nafte

Pad cijena
Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 61 dolara zbog razočaravajućih podataka iz kineskog gospodarstva pod utjecajem trgovinskog rata sa SAD-om koji potpiruje zabrinutost za potražnju iz najvećeg svjetskog uvoznika.

Trgovci su se danas fokusirali na službeno kinesko izvješće prema kojem je indeks menadžera nabave (PMI) u rujnu porastao za 0,4 boda u odnosu na prethodni mjesec, na 49,8 bodova. To znači da su aktivnosti i u mjesecu na izmaku zapravo stagnirale.

Kina je danas upozorila da bi “razdvajanje” dva vodeća gospodarstva prouzročilo nestabilnost na međunarodnim tržištima nakon izjava neimenovanih izvora da u Washingtonu razmatraju mogućnost isključivanja dionica kineskih kompanija iz kotacije američkih burzi.

U međuvremenu je najveća izvoznica Saudijska Arabija obnovila proizvodne kapacitete na 11,3 milijuna barela dnevno, nakon napada na postrojenja sredinom mjeseca, zbog kojih je proizvodnja prepolovljena. Još se čeka potvrda te informacije iz državne naftne kompanije.

Saudijska Arabija trenutno podmiruje obveze prema inozemnim kupcima uz pomoć zaliha i rezervnih proizvodnih kapaciteta i još nije jasno u kojoj je mjeri proizvodnja zaista obnovljena, tumači Reuters.

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman upozorio je u intervjuu u nedjelju da bi cijene nafte mogle porasti na „nezamislivo visoke razine“ ako se svijet ne udruži kako bi zaustavio Iran. Naglasio je ipak da je skloniji političkim nego vojnim rješenjima.

Jemenski Huti objavili su u subotu da su izveli veliki napad u blizini granice s južnom saudijskom pokrajinom Nadžran ali saudijske vlasti nisu potvrdile tu informaciju. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 62,51 dolara, što znači da je porasla 20 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments