Home Geopolitika Kineski mediji šute o pedesetoj obljetnici Kulturne revolucije

Kineski mediji šute o pedesetoj obljetnici Kulturne revolucije

by Agencije

Službeni kineski mediji šutjeli su ponedjeljak o 50. obljetnici početka Kulturne revolcuije, a rasprave o tom burnom i krvavom razdoblju su i dalje pod cenzurom vlasti.

“Velika proleterska kulturna revolucija” je službeno počela 16. svibnja 1966. i to desetljeće je radikalno poljuljalo kinesku političku scenu.

U ponedjeljak Dnevnik naroda, organ Komunističke partije, nije imao ni najmanji članak o toj obljetnici, a također službeni Global Times tek je prenio pet pasusa članka agencije France presse o uspjehu kolekcionara predmeta iz tog doba, bez ikakvog pratećeg konteksta. Godine 1981. Kulturna revolucija je ocijenjena kao teška pogreška Mao Ce-tunga, koji je posijala kaos u zemlji i dovela od katastrofe za stranku, državu i cijeli narod. Time su vlasti zaključile da je to poglavlje zatvoreno.

Na pitanje novinara tijekom uobičajenog briefinga u ministarstvu vanjskih poslova, glasnogovornik ministarstva je tek odgovori da je kineska vlada već davno donijela pravilnu presudu o tom razdoblju. Na društvenim mrežama su cenzurirane rasprave o toj temi. “Kulturna revolucija je nadahnula najveće zlo u ljudskoj prirodi, amputirala našu nacionalnu kulturu i uništila naše moralne vrijednosti”, glasio je jedan komentar na Weibu, kineskom Twitteru, koji je kasnije obrisan.

Velika proleterska kulturna revolucija ili Kulturna revolucija bila je politička kampanja pokrenuta 1966. u Narodnoj Republici Kini kao ostvarenje “stalne revolucije” Mao Ce-tunga radi sprječavanja povratka na kapitalizam, zapravo protiv liberalnijih i reformističkih snaga. Sastojala se u masovnim čistkama članstva Komunističke partije Kine i preodgajanju političkoga vodstva u koncentracijskim logorima i na poljoprivrednim radovima, što je dovelo do raspada središnje vlasti.

Related Posts