Kineski konzorcij će graditi most preko Panamskog kanala

Panamska vlada dodijelila je 1,4 milijarde dolara vrijedan posao gradnje mosta preko Panamskog kanala kineskom konzorciju, dan nakon posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga toj srednjoameričkoj zemlji.
Kineski predsjednik doputovao je u Panamu u sklopu nastojanja Pekinga da proširi politički i ekonomski utjecaj u Latinskoj Americi. “Panama bilježi napredak u odnosima s Kinom i ovaj projekt, čija izgradnja započinje danas, nedvojbeno je dio te poruke i povjerenja između dvije zemlje”, izjavio je u utorak panamski predsjednik Juan Carlos Varela.

Konzorcij ‘Panama Cuarto Puente’ čine China Communications Construction Company (CCCC) i njezina tvrtka China Harbor Engineering Company (CHEC), a povjeren im je posao projektiranja i gradnje mosta preko Panamskog kanala.

Ponuda kineskog konzorcija ocijenjena je boljom od onih koje su dostavile kompanije iz Španjolske, Italije, Južne Koreje i Kine. Gradnja mosta spadat će među najveće građevinske projekte u povijesti Paname. Tijekom posjeta kineski predsjednik Xi i njegov domaćin Varela potpisali su niz sporazuma o suradnji na području infrastrukture, turizma i razvoja.

Panama je prva latinoamerička zemlja koja će postati partner Kine u inicijativi razvoja infrastrukture “Jedan pojas, jedan put”, vrijednoj više milijardi dolara.

You may also like

0 comments