Kineski konglomerat za 2,7 mlrd dolara kupuje američkog osiguravateljskog diva

Kineski konglomerat China Oceanwide Holdings postigao je dogovor o kupnji američke osiguravateljske tvrtke Genworth Financials u sklopu gotovinske transakcije u iznosu 2,7 milijardi dolara, izvijestile su kompanije u zajedničkom priopćenju.  

Kineski konglomerat, inače utemeljitelj i ključni dioničar u banci China Minsheng Bank, ponudio je 5,43 dolara po dionici za gotovinsku kupnju svih postojećih dionica tvrtke Genworth, objavile su kompanije u priopćenju od nedjelje.

Dovršetak transakcije, koju još moraju odobriti dioničari uz ostale uvjete zaključenja posla, očekuje se sredinom iduće godine. Nakon što bude zaključena, Gensworth će postati zasebni ogranak kineskog konglomerata i zadržat će svoje sadašnje poslovodstvo.

Utemeljen 1871. godine, Genworth ima približno četiri milijuna klijenata-vlasnika police životnog osiguranja a nudi i proizvode u segmentu hipotekarnog osiguranja, prema podacima sa službenih mrežnih stranica tvrtke.

Ponuda kineske tvrtke predstavlja premiju od 4,22 posto u odnosu na cijenu dionice na zatvaranju trgovanja u petak.

“Gensworth je etablirani lider u hipotekarnim i osiguranjima dugoročne skrbi. Mi omogućavamo krucijalnu financijsku potporu nastojanjima Genswortha usmjerenim restrukturiranju poslovanja sa životnim osiguranjima”, kazao je u priopćenju predsjednik Oceanwidea Lu Zhiqiang.

Kineska tvrtka sa sjedištem u Pekingu također je obećala ponuditi dodatnih 600 milijuna dolara Gensworthu za potrebe podmirenja duga koji dospijeva na naplatu u 2018. godini, te gotovinsku injekciju od 525 milijuna dolara u poslovanje sa životnim osiguranjem.

Tom Mclnerney, predsjednik i izvršni direktor američkog osiguravatelja sa sjedištem u Virginiji, kinesku je tvrtku ocijenio “idealnim vlasnikom” i ustvrdio da je dogovoreno ulaganje u interesu Gensworthovih dioničara.

(Agencije)

You may also like

0 comments