Kineski investicijski fond želi ulagati u Njemačku

Moćan kineski stabilizacijski fond u potrazi je za novim mogućnostima ulaganja u Njemačku, objavio je u ponedjeljak poslovni dnevni list Handelsblatt. “U potrazi smo za različitom imovinom”, kazao je glavni investicijski dužnosnik CIC-a Li Keping.

Fond China Investment Corporation (CIC) objavio je da je posebno zainteresiran za ono što se nazivao “Industrija 4.0 ” ili “Internet stvari”, povezivanje proizvodnje s digitalnim svijetom. S obzirom na svoju imovinu od oko 750 milijardi dolara, CIC će biti u mogućnosti kupiti veliku njemačku tvrtku, navodi Handelsblatt. No Li negira da im je to cilj. “Ne ciljamo na izravnu kontrolu tvrtki u našem portfelju”, rekao je.

Osnovan 2007. godine kao instrument za ulaganje velikih kineskih deviznih rezervi, cilj CIC-a je smanjiti oslanjanje na ulaganje u američke državne obveznice. Kina, s ukupno 3.700 milijardi dolara deviznih rezervi, najveći je inozemni kupac američkih državnih obveznica. Relativna slabost eura navela je Kinu da istraži mogućnosti ulaganja u područje jedinstvene valute.

You may also like