Kineski divovi industrije čelika planiraju spajanje

Dva giganta kineske industrije čelika Baosteel Group i Wuhan Iron and Steel Group objavila su da se planiraju udružiti, u kontekstu globalne zasićenosti koja je pogodila proizvođače čelika diljem svijeta.

Drugi najveći kineski proizvođač čelika Baosteel Group planira strateško restrukturiranje s drugim tamošnjim gigantom Wuhan Iron and Steel Groupom, objavile su kompanije u odvojenim priopćenjima putem Šangajske burze. No, plan restrukturiranja još nije potvrđen, priopćeno je iz kompanija.

Baosteel zauzima peto mjesto a Wuhan 11. na svjetskoj rang listi u toj industriji. Baosteel sa sjedištem u Šangaju u prošloj je godini proizveo 36,1 milijun tona čelnika, prema podacima s njegove službene web stranice, što je više od proizvodnje Brazila i tri puta više od one u Britaniji, podaci su Svjetske organizacije za čelik, čija rang lista pokazuje da bi ta kompanija, kada bi se radilo o nekoj zemlji, bila osma na globalnoj razini.

No kineska je potražnja za čelikom oštro smanjena uslijed usporavanja kineskog gospodarstva i goleme prekapacitiranosti kojom je pogođena globalna industrija čelika, što je proizvođače gurnulo u gubitke, na potezu od Azije do Europe pa sve do SAD-a, a pokrenulo i politička natezanja i optužbe za dumping.

Neto dobit Baosteela prošle se godine strmoglavila za 83 posto, na milijardu juana ili 150 milijuna dolara, dok je Wuhan Steel bio na gubitku 7,5 milijardi juana, nasuprot neto dobiti od 1,3 milijardi juana u 2014. godini. Peking planira do 2020. godine eliminirati 100 do 150 milijuna tona kapaciteta, od ukupno 1,2 milijarde tona. “Spajanje Baosteela i Wuhana Steela uklapa se u strategiju kineske vlade o poboljšanju učinkovitosti i smanjenju konkurencije i prekomjernih kapaciteta. Uz ove dvije kompanije koje predvode takva nastojanja u predstojećem su razdoblju moguća daljnja spajanja”, kazao je Xu Xiangchun, glavni analitičar u konzultantskoj tvrtki Mysteel Research, za Bloomberg News.

You may also like