Kineski brodovi prevoze iransku naftu, SAD zabrinut

Upozorenje
Bijela kuća je upozorila kineske brodarske tvrtke da ne isključuju brodske transpondere kako bi sakrili iranske pošiljke nafte, što krši američke sankcije, otkrila su dva dužnosnika američke vlade.

Kina je najveći preostali kupac iranske nafte nakon što je američki predsjednik Donald Trump ponovno uveo sankcije koje se odnose na glavni izvozni proizvod Teherana. Trump je u svibnju pooštrio sankcije kako bi pokušao u potpunosti zaustaviti iransku prodaju nafte.

Cilj sankcija je zaustavljanje iranskih nuklearnih ambicija, balističkog raketnog programa i utjecaja na Siriju, Irak i druge države. Iranski izvoz nafte pao je s oko 2,5 milijuna na manje od 400 tisuća barela po danu.

SAD je 25. rujna uveo sankcije protiv pet kineskih pojedinaca i dvije podružnice kineske korporacije COSCO Shipping, tvrdeći da su prekršili sankcije prijevozom iranske nafte.

Američki tužitelji su u utorak optužili tursku Halkbanku za sudjelovanje u aranžmanu vrijednom više milijarda dolara za izbjegavanje američkih sankcija protiv Irana.

Optužbe protiv banke u većinskom vlasništvu države zrcale one protiv jednog od njenih bivših direktora Mehmeta Hakana Atille koji je proglašen krivim i osuđen na zatvorsku kaznu nakon procesa prošle godine pred saveznim sudom na Manhattanu.

Tužitelji u New Yorku objavili su svoju optužnicu Halkbanke dan nakon što je predsjednik Donald Trump najavio sankcije Turskoj zbog njezine vojne ofenzive protiv snaga u sjevernoj Siriji koje predvode Kurdi saveznici SAD-a. Optužnica navodi da je Halkbanka između 2012. i 2016. pomogla provođenje plana koji je omogućio Iranu da troši zaradu od prodaje svoje nafte i plina na međunarodnim tržištima koristeći složenu mrežu kompanija-paravana pri tome kršeći američke sankcije.

Nekoliko dana kasnije je 14 brodova COSCO-a, što odgovara trećini njegove sveukupne flote, prestalo slati svoje lokacije automatskim indentifikacijskim sustavom (AIS), između 30. rujna i 7. listopada, pokazuju podaci na Reinitiv Eikonu. Američka vlada je u utorak neovisno potvrdila da COSCO gasi AIS na svojim brodovima.

Međunarodna pomorska organizacija od plovila zahtijeva da koriste transpondere zbog sigurnosti i transparentnosti. Posada može isključiti te uređaje u slučaju opasnosti od piratstva ili sličnih prijetnji. No oni se često gase kako bi se sakrila ilegalna aktivnost brodova.

Još uvijek se ne zna što Trumpova vlada može učiniti kako bi primorala tankere da to prestanu činiti. Washington je upozorio energetske i špediterske tvrtke te službenike luka da budu oprezni po pitanju trgovine iranskom naftom, zaprijetivši im sankcijama.

Američke vlasti vjeruju kako bi sankcije mogle izazvati ekonomsku depresiju u Iranu, tvrdi jedan dužnosnik. No ta bliskooistočna država ima godine iskustva funkcioniranja u takvim uvjetima. Neki analitičari vjeruju kako Teheran pokušava preživjeti ekonomske probleme do studenog 2020., kad su američki predsjednički izbori, nadajući se da će Trump izgubiti i da će idući čelnik zauzeti blaži pristup prema Iranu.

You may also like

0 comments