Kineski BDP smanjen u drugom kvartalu

Podaci statističkog ureda

Kinesko gospodarstvo palo je u drugom tromjesečju pod pritiskom strogih ograničenja koja bi trebala zaustaviti novi val zaraze covidom 19, pokazali su podaci objavljeni u petak.

U razdoblju od travnja do lipnja kineski BDP pao je za 2,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je prema revidiranim podacima porastao 1,4 posto.

U odnosu na drugo prošlogodišnje tromjesečje aktivnost je gotovo stagnirala, uz stopu rasta od 0,4 posto, najnižu od početka 2020. godine kada je lockdown rezultirao padom aktivnosti za 6,9 posto. Na početku ove godine porasla je 4,8 posto.

U prvoj polovini godine BDP je porastao 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine.

Drugo gospodarstvo svijeta zakočilo je u ožujku i travnju opetovano uvođenje strogih epidemioloških ograničenja u financijskim i trgovinskim središtima, uključujući Šangaj koji je u drugom tromjesečju zabilježio pad BDP-a za čak 13,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

U glavnom gradu Pekingu gospodarska aktivnost smanjila se za 2,9 posto.

Opetovano uvođenje lockdowna u nekim gradovima i pojava vrlo zarazne varijante covida 19 BA.5 zabrinuli su kompanije i potrošače zbog produljenog razdoblja neizvjesnosti.

Mnoga ograničenja u međuvremenu su ukinuta i lipanjski podaci pokazuju naznake poboljšanja, pa je tako industrijska proizvodnja porasla 3,9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon skromnog, 0,7-postotnog rasta u svibnju.

Analitičari ipak ne očekuju brzi oporavak gospodarstva zbog striktne kineske politike nulte tolerancije na covid.

Vlada je za ovu godinu zacrtala stopu rasta od 5,5 posto.

You may also like