Kineske dionice srušile cijene nafte

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nadomak najniže razine u četiri mjeseca, nakon strmoglavog pada cijena na kineskom tržištu dionica te sve više znakova prekomjerne globalne ponude nafte.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu za isporuke u rujnu pala je za 15 centi, na 54,47 dolara, nakon što je nakratko dotaknula 54,25 dolara, najnižu razinu od 2. travnja. Na američkom tržištu cijene nafte pale su za 26 centi, na 47,88 dolara za barel.Cijene kineskih dionica potonule su u ponedjeljak za više od 8 posto, što je njihov najveći dnevni pad u zadnjih osam godina, a posljedica je obnovljenih strahova investitora u vezi izgleda tog drugog po veličini svjetskog gospodarstva. “Današnji pad cijena nafte potaknut je padom cijena na kineskim burzama”, rekao je Carsten Fritsch, viši analitičar iz banke Commerzbank u Frankfurtu.

Kina je najveći svjetski potrošač energije i veliki uvoznik nafte. Ulagači strahuju da bi pad cijena na kineskoj burzi mogao destabilizirati kinesko gospodarstvo i smanjiti potražnju goriva. Cijene nafte pritišće također prevelika globalna ponuda nafte, dok se veliki proizvođači s Bliskog istoka bore za udjele na tržištu i crpe 2 do 3 posto više nafte nego što je potrebno, kažu analitičari. Najnoviji podaci iz SAD-a, pak, pokazali su da se u tjedan dana povećao broj američkih bušotina za 21, što je najveće povećanje njihova broja još od travnja 2014. godine, a to ukazuje na daljnje povećanje američke proizvodnje nafte. Izvoz iz južnih iračkih naftnih polja također bilježi rekorde.

“U idućih nekoliko mjeseci, čak i ako se prevelika globalna ponuda i sezonske slabosti uračunaju u cijene, teško je predvidjeti što bi moglo podići cijene”, smatra analitičar Societe Generalea Michael Wittner. Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte objavila na svojoj internetskoj stranici da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 52,08 dolara, što znači da je pala za 96 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like