Kineske banke odbile financirati Ugljevik

Donosi Capital.ba

Krediti kineskih banaka neće biti dostupni za izgradnju TE Ugljevik 3, potvrdila je kompanija Sunningwell International Limited, koja bi zajedno s Kineskom nacionalnom elektrotehničkom kompanijom (CNEEC) trebala biti izvođač radova na izgradnji termoelektrane, piše Capital.ba.

Taj portal je nedavno otkrio da Kinezi preuzimaju Ugljevik 3 od kompanije Comsar Energy ruskog poduzetnika Rašida Serdarova, koji za taj projekt ima koncesiju u Republici Srpskoj.

Međutim, gradnja je postala neizvjesna nakon što je u rujnu 2021. Xi Jinping, kineski predsjednik, izjavio da Kina neće više graditi energetske projekte u inozemstvu koji koriste ugljen.

Iz Sunningwell Internationala naveli su da sada traže alternativne izvore za financiranja TE Ugljevik 3. Portal Capital je prije dvije godine otkrio da se za koncesije Comsara zanima jedna kineska kompanija, a tada se u priču uključila i Elektroprivreda RS koja je također bila zainteresirana za otkup koncesije, a pismo namjere tada je dostavljeno Rusima.

Vlada RS prošle je godine ponovno izašla ususrеt Serdarovu i produžila rok za izgradnju i korištenje termoelektrane Ugljevik 3 na 44 godine. Vlada je prihvatila zahtjeve Comsar Energyja RS, koji je u vlasništvu kompanije Comsar Energy Limited Rašida Serdarova, iako su probijeni svi rokovi za izgradnju te termoelektrane koja je, prema ranijim najavama, već trebala biti puštena u rad.

Prije toga je vlada dopustila kompaniji Comsar Energy da poveća snagu planirane TE Ugljevik 3 na 700 megavata, protivno Strategiji razvoja energetike RS i politici Energetske zajednice.

S druge strane, navedeno priopćenje kompanije Sunningwell objavljeno je kao odgovor na članak koji je organizacija Just Finance International objavila u časopisu The Diplomat, a u kojem se postavlja pitanje kako će se obećanje kineskog predsjednika provesti u praksi u zemljama Zapadnog Balkana.

Uzimajući u obzir sve okolnosti povezane s tom investicijom koja je od početka nejasna, neizvjesna i vrlo štetna za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu, apeliramo na vladu RS da realno razmotri sve negativne posljedice projekta i odbije izdavanje bilo kakvih dozvola”, rekla je Majda Ibraković iz Centra za životnu sredinu.

Iz Centra podsjećaju da su koncesiju za izgradnju i rad termoelektrane vlasti Republike Srpske dale 2013. godine kompaniji Comsar Energy. Međutim, dodaju, projekt je sporo napredovao, a ekološke dozvole su dva puta poništene, 2017. i 2019. godine, nakon što su usvojene žalbe Centra za životnu sredinu.

Kako navodi Pippa Gallop iz međunarodne organizacije CEE Bankwatch Network, koja prati investicije javnih institucija i banaka diljem svijeta, taj projekt je od samog početka obilježen kršenjem zakona.

Wawa Wang iz organizacije Just Finance International, koja se zalaže za transparentnost i pravednu raspodjelu investicija na međunarodnoj razini, navodi kako odluka kineskih banaka da odustanu od financiranje projekta Ugljevik 3 pokazuje kinesko preispitivanje alternativa ugljenu za regiju, prenosi Poslovni dnevnik.

You may also like