Kineska središnja banka ponovno intervenirala na tržište

Kineska središnja banka ulila je u utorak u financijski sustav otprilike 20 milijardi dolara putem repo aukcije, kako bi stabilizirala tržište dionica koje je dan ranije gotovo krahiralo.

Kineska narodna banka ulila je 19,94 milijarde dolara ili 130 milijardi juana putem obrnute repo aukcije, s rokom dospijeća od 7 dana, što je njezina najveća financijska injekcija od rujna lani. Novac je na tržištu ponuđen po stopi od 2,25 posto. Na većini azijskih burzi danas je vladala nestabilnost, dok su indeksi balansirali na rubu pozitivnog i negativnog područja, a ulagači pažljivo pratili kretanje kineskih burzovnih indeksa, nakon što je jučer na burzi u Šangaju trgovanje prekinuto zbog pada indeksa od 7 posto. Jutros je indeks te burze prvo pao daljnjih 2 posto, no kasnije je nadoknadio taj gubitak.

U dilemi sličnoj onoj koju je imao američki Fed kada je postupno ukidao svoj program kvantitativnog monetarnog popuštanja, Peking pokušava na što uređeniji način povući svoj golemi i dosad nezabilježen paket podrške tržištu dionica, pokrenut prošloga ljeta, kada su cijene dionica oštro pale, uz istodobno guranje reformi koje će tržištu omoćiti znatniji utjecaj na kretanje tečaja juana. Čvrsti pristup Pekinga u rješavanju problema na tržištu dionica, koji su izbili prošloga ljeta, kao i tadašnja posve neočekivana devalvacija juana, izazvali su veliku nestabilnost na globalnim financijskim tržištima.

You may also like

0 comments