Kineska se proizvodnja oporavila

Istraživanje
Aktivnosti u kineskoj industriji neočekivano su porasle u rujnu, najsnažnije u nešto više od godinu i pol dana, potaknute snažnijom domaćom potražnjom, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje tvrtki Markit i Caixin, signalizirajući blagi oporavak industrije drugog gospodarstva svijeta.

Caixin/Markitov indeks menadžera nabave (PMI) u kineskom proizvodnom sektoru porastao je u rujnu za jedan bod u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je 50,4 boda. Njegova vrijednost u mjesecu na izmaku signalizira oporavak aktivnosti nakon gotovo stagnacije u kolovozu.

Rast je skroman ali najsnažniji od veljače 2018. godine, primjećuje Reuters.. Istraživanje je pokazalo da je ubrzanje najvećim dijelom rezultat jačanja domaće potražnje dok su nove izvozne narudžbe pale četvrti mjesec zaredom, odražavajući posljedice sada već 15-mjesečnog trgovinskog rata SAD-a i Kine.

Unatoč slabljenju inozemne potražnje ukupne su nove narudžbe u rujnu porasle najsnažnije u godinu i pol dana dok je povećanje proizvodnje najizrazitije od prošlogodišnjeg kolovoza. Odvojeno objavljeno službeno kinesko istraživanje pokazalo je pad aktivnosti u industriji u rujnu, peti mjesec zaredom, iako nešto blaži nego u kolovozu.

Kineska vlada već dulje od godinu dana pokušava potaknuti domaću potražnju pojačanim ulaganjima u infrastrukturu, no mjere još nisu polučile željeni efekt.

Državni zavod za statistiku prošlog je petka izvijestio da domaća potrošnja sve više preuzima ulogu glavnog pokretača kineskog gospodarskog rasta, nadomještajući postupno proizvodnju namijenjenu izvozu koji trpi zbog slabije globalne potražnje i trgovinskog rata.

Kineski predsjednik Xi Jinping je u ponedjeljak obećao da će nastaviti poštivati autonomiju Hong Konga, dok bivšu britansku koloniju, vraćenu Kini 1997., potresaju prodemokratski prosvjedi.

You may also like

0 comments