Kineska potražnja za prirodnim plinom će rasti

 

PetroChine
Kineska potražnja za prirodnim plinom porast će između 2018. i 2035. godine za više od 300 milijardi kubičnih metara, što odgovara gotovo trećini rasta globalne potražnje, zbog pritiska da se prijeđe na čišći energent od ugljena, rekao je u srijedu viši izvršni direktor PetroChine.

Kina je prošle godine potrošila 280 milijardi kubičnih metara plina, što čini 7,4 posto ukupne globalne potražnje, kazao je potpredsjednik vodećeg kineskog proizvođača nafte i plina Ling Xiao. Unatoč ogromnog potencijalu rasta, plinu u proizvodnji električne energije i dalje snažno konkurira ugljen, posebno zahvaljujući razvoju tehnologije ‘čistog ugljena’, naglasio je Ling na skupu u Singapuru.

Dio procijenjenog skoka potražnje za plinom podmirivat će se nabavom iz Rusije. Tako bi u prosincu na kinesku granicu trebale početi stizati pošiljke iz polja u ruskom Sibiru. Takva je opskrba ipak skuplja od domaće, što znači da će PetroChina kao ugovorni kupac plina bilježiti gubitke u prodaji tog energenta, istaknuo je čelnik kineske kompanije.

Ruska energetska kompanija Gazprom isporučit će Kini oko pet milijardi kubika plina za 2020. godinu kroz projekt „Power of Siberia”. Povećanje isporuka na zacrtanih 38 milijardi kubičnih metara godišnje ovisit će o troškovima i o isplativosti za kineske potrošače.

Da bi uvezeni plin bio isplativ u usporedbi s ugljenom i obnovljivim izvorima, poput Sunčeve energije, njegova će cijena za klijente poput elektrana biti ograničena na jedan do 1,9 juana po kubičnom metru, rekao je Ling.

Istaknuo je također kako bi Kina do 2035. godine mogla povećati ukupni kapacitet opskrbe prirodnim plinom iz domaćih polja do gotovo 700 milijardi kubičnih metara, ne navodeći koliko bi u promatranom razdoblju mogla porasti stvarna proizvodnja.

Kina i Sjedinjene Države izjavile su da će nastaviti trgovinske konzultacije unatoč otkazivanju sastanka na vrhu u Čileu na kojemu su čelnici dviju zemalja trebali potpisati prijelazni trgovinski sporazum.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je ovaj tjedan kako se nada da će s kineskim čelnikom Xijem Jinpingom potpisati “prvu fazu” sporazuma kojim bi se trebao okončati trgovinski rat na sastanku organizacije Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC) 16. i 17. studenoga. Sporazum bi trebao spriječiti usvajanje novih pristojbi i stvoriti uvjete za kinesku kupnju više američkih poljoprivrednih proizvoda.

Međutim, Čile je poremetio te planove otkazivanjem sastanka zbog nereda u zemlji. Kinesko ministarstvo trgovine priopćilo je u četvrtak da su trgovinska izaslanstva u Pekingu i Washingtonu u kontaktu te da će nastaviti konzultacije kao što je prvotno planirano.

You may also like

0 comments