Kineska investicija puštena u probni rad

Vjetroelektrana Senj

Premijer Plenković sudjelovao je na svečanosti puštanja u probni rad Vjetroelektrane Senj. Riječ je o kineskoj investiciji u najveći vjetropark u Hrvatskoj, s 39 vjetroagregata na površini od 65 četvornih kilometara. Od toga se 29 vjetroagregata nalazi na senjskom području, a 10 na brinjskom.

Simboličnim pritiskom na tipku u Zagrebu svečano je u rad puštena Vjetroelektrana Senj. Važna je to investicija i za hrvatsko i za kinesko gospodarstvo.

Ova investicija od 200 milijuna eura u čistu energiju, projekt koji kao što smo čuli i od kineskih sugovornika, predstavlja jedinstveno ulaganje u smislu vrste ulaganja u srednju i istočnu Europu kada je riječ o kineskim ulaganjima, zasigurno je jedan projekt koji je vrijedan i za Hrvatsku, i za Ličko-senjsku županiju i za Senj i za Brinje, rekao je premijer Andrej Plenković.

Trideset i devet vjetroagregata godišnje će proizvesti 0,5 terawatsati električne energije, što je oko 3 i pol posto ukupne proizvodnje u Hrvatskoj. Ovim se projektom povećava i udio proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, što je jedan od strateških ciljeva Hrvatske.

Ovim iznimno važnim projektom i velikim ulaganjem naša tvrtka produbljuje suradnju Kine i Hrvatske, ali i suradnju sa srednjom i istočnom Europom. Iznimno sam zadovoljan što imamo podršku obiju vlada, i kineske i hrvatske, rekao je Jiao Kaiheo, predsjednik Norinco Grupe.

Dobri odnosi kineske i hrvatske vlade iznimno su važni za dosadašnju ali i buduću gospodarsku suradnju.

Nadam se da će novih ulaganja, naravno uz dovršetak Pelješkog mosta koji je bez ikakve dileme najvidljiviji i najznačajniji projekt prisutnosti kineskih kompanija u Hrvatskoj, ali ovaj ima dodatnu posebnu vrijednost, biti put kako ćemo i dalje razvijati našu suradnju, rekao je Plenković.

S Vjetroelektranom Senj Hrvatska će već iduće godine biti na 30 posto proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, a cilj je ostvariti 32 posto do 2030. godine.

You may also like