Kina želi posredovati između Sjeverne Koreje i SAD-a

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u ponedjeljak SAD i Sjevernu Koreju da sjednu za stol i održe razgovore oči u oči kako bi riješili svoje probleme, dok napetosti nastavljaju rasti na Korejskom poluotoku nakon posljednjeg raketnog pokusa Pjongjanga.

Iako je Peking ljut zbog lansiranja rakete, izrazio je zabrinutost zbog planova Washingtona i Seula da razmjeste napredni američki raketni obrambeni sustav, priopćivši da će to imati utjecaj i na sigurnost Kine.

“Najveći spor u nuklearnom pitanju je između SAD-a i Sjeverne Koreje”, izjavio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei na brifingu za novinare.

“Pozivamo SAD i Sjevernu Koreju da sjednu, uspostave komunikaciju i pokrenu pregovore kako bi istražili načine za rješavanje spornih pitanja i na kraju postignu cilj za koji svi mi želimo da bude postignut”, kazao je.

Sjeverna Koreja lansirala je 7. veljače raketu dugog dometa koja je navodno nosila satelit, što je izazvalo nove osude međunarodne zajednice samo nekoliko tjednana nakon što je provela nuklearni pokus.

Iako tvrdi da njezina lansiranja imaju mirnodopsku svrhu, Seul i Washington su priopćili da je ona time prekršila rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a jer je koristila balističku raketnu tehnologiju.

You may also like