Kina zaobilazi dampinške mjere?

Istraga EK
Europska komisija pokrenula je istragu nakon što je pronašla dokaze da kineski proizvođači čelika malim izmjenama materijala uspješno izbjegavaju europske protudampinške carine.

Europska unija uvela je u veljači prošle godine carine u rasponu od 17,2 do 27,9 posto na uvoz iz Kine određenih vrsta čelika otpornih na koroziju. Svrha je tih carina bila neutralizacija „nepravedno niskih cijenaa“.

Carine se primjenjuju na tvrtke u sastavu kineske grupe HBIS, uključujući i kompaniju Hesteel, te na tvrtke iz grupe Shagan i Shougang. U utorak su iz Bruxellesa izvijestili da su pokrenuli istragu kako bi utvrdili jesu li kineski proizvođači pronašli načina da zaobiđu carine.

EU često provodi istrage o mogućem zaobilaženju carina. Tako se u pojedinim slučajevima proizvodi iz zemalja kao što je Kina isporučuju u obližnje zemlje koje potom pri izvozu u EU postaju zemlje porijekla.

U vezi s najnovijim slučajem Europska komisija priopćila je da su kineski proizvođači povećali izvoz čelika otpornog na koroziju s tankim uljnim premazom odnosno s malo povećanim udjelom ugljika, aluminija i titana. Ti su proizvodi neznatno drugačiji ali zbog toga ipak nisu obuhvaćeni carinama.

U Bruxellesu napominju da nema ekonomskog opravdanja za neznatne promjene proizvoda osim carina uvedenih 2018. godine. Dodaju i da se u EU isporučuju značajne količine takvog čelika po pretjerano niskim cijenama.

U prvotnoj je istrazi Komisija ustvrdila da je potražnja u EU za određenim vrstama čelika u razdoblju od 2013. do 12-mjesečnog razdoblja zaključno s 30. rujna 2016. poskočila 25 posto, na 9,3 milijuna tona.

Cijena uvoza iz Kine u istom je razdoblju pala znatno oštrije nego na širem tržištu, a obujam uvoza gotovo je udvostručen, čime su kineske kompanije povećale udio u tržištu EU-a s 10 na 20 posto. Vrijednost europskog tržišta u to je vrijeme iznosila oko 4,6 milijardi eura godišnje.

You may also like

0 comments