Kina zabranjuje uvoz američke nafre, Pompeo lobira protiv Kine

Američko-kineski „trgovinski rat“ postupno se prelijeva i u sektor energetike, a na red je ovaj put došla – nafta.
Peking je donio odluku o obustavi kupnje nafte iz SAD-a (info: Reuters). Radi se o informacijama dobivenim iz jedne od najvećih kineskih energetskih tvrtki – Sinopec. Ona je odustala od planova uvoza 300 tisuća barela američke nafte mjesečno do kraja ove godine. Narudžbe te nafte više se ne primaju.

Sa strane nisu ostale niti druge kineske energetske tvrtke pa se, ukoliko je vjerovati Reutersu, radi se o centraliziranoj odluci kineske vlade, povezanoj s činjenicom da su američko-kineski pregovori o trgovini ušli u „slijepu ulicu“.

Agencija Bloomberg je, sa svoje strane, već ranije objavila vijest da Kina ne odustaje od uvoza nafte iz Irana i da ga ne namjerava smanjiti.

Američki državni tajnik Mike Pompeo, koji u jugoistočnoj Aziji nastoji ojačati američki utjecaj nasuprot Kini, sastao se u petak u Singapuru s turskim kolegom Mevlutom Cavusoglum u pokušaju da razriješe prijepore zbog kojih je Washington nametnuo sankcije dvojici turskih ministara, piše Poslovni dnevnik.

Pompeo se s turskim šefom diplomacije sastao na rubu regionalnog foruma zemalja jugoistočne Azije i u sklopu turneje po Aziji kojom nastoji stvoriti protutežu sve većem utjecaju Kine u regiji. Uoči odlaska na turneju najavio je da će SAD uložiti 113 milijuna dolara u tehnologiju, energetske i infrastrukturne projekte u regiji. Washington je nametnuo sankcije dvojici turskih ministara u vladi predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana zbog američkog pastora koji je u turskome zatvoru optužen za terorizam. Turska je sankcije nazvala neprihvatljivima. Sankcije su “dokaza velike odlučnosti” Sjedinjenih Država da ishode oslobađanje pastora Andrea Brunsona, izjavio je Pompeo uoči susreta, no Cavusoglu je nakon susreta izjavio da sankcije i prijetnje neće djelovati kad je riječ o Turskoj.

U petak se Pompeo sastao i s malezijskim premijerom Mahathirom Mohamadom. Osim sigurnosnih i ekonomskih pitanja na dnevnom redu foruma u Singapuru biti i Sjeverna Koreja, izolirana komunistička zemlja koja je odnedavna promijenila ton i pokazala spremnost za denuklearizaciju Korejskog poluotoka.

You may also like

0 comments