Kina vrlo teško do stope rasta od 6.5 posto

Kina će teško postizati gospodarski rast veći od 6,5 posto godišnje tijekom razdoblja od 2016. do 2020. godine, uslijed usporavanja globalne potražnje i rasta troškova rada, objavio je list China Securities Journal, citirajući vodećeg državnog savjetnika.

“U posljednjih 30 godina reformi i otvaranja, kineski bruto domaći proizvod dostigao je godišnji rast od oko 10 posto. U usporedbi s time, rast od 6,5 ​​posto nije visok, ali i njega će biti vrlo teško postići”, rekao je predsjednik Razvojnog istraživačkog centra Državnog vijeća Li Wei na konferenciji koja se održala tijekom vikenda, a list je o tome izvijestio u ponedjeljak.

Dodao je da su glavni faktori koji negativno utječu na gospodarski rast vjerojatno usporavanje globalnog gospodarstva, rast troškova rada koji nagriza konkurentsku prednost Kine i pojačana zabrinutosti za okoliš, što znači da se zemlja neće moći industrijalizirati tako brzim tempom kao ranije.

Kineski predsjednik Xi Jinping je kazao da zemlja mora održavati prosječni godišnji rast od barem 6,5 posto u idućih pet godina kako bi postigla ciljano udvostručenje bruto domaćeg proizvoda i dohotka po stanovniku do 2020. godine. Podatke o BDP-u za četvrto tromjesečje i cijelu prošlu godinu kineske vlasti objavit će 19. siječnja. Očekuje se da je u 2015. godini stopa rasta BDP-a bila oko 7 posto, što je najsporiji tempo rasta u četvrt stoljeća.

You may also like

0 comments