Kina uzvratila udarac; cijena nafte stabilizirana

Stanje na tržištima
Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi potonuli više od 2 posto jer se ulagači plaše eskalacije trgovinskog sukoba nakon što je Kina na povećanje američkih carina uzvratila istim protumjerama.

Najveći dnevni pad tih indeksa od početka ove godine posljedica je jačanja napetosti između SAD-a i Kine, nakon što je Washington u petak povećao carina na 200 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz, a Peking jučer uzvratio najavom povećanja carina na 60 milijardi dolara vrijedan američki uvoz. Još nedavno cijene su dionica rasle zahvaljujući nadi ulagača da će trgovinski pregovori, popraćeni optimističnim najavama s obje strane, uskoro uroditi dogovorom. No, od prošloga tjedna napetosti između SAD-a i Kine rastu.

Predsjednik SAD-a Donald Trump povećao je prošloga tjedna carine na kineski uvoz jer se, kako je poručio, pregovori odvijaju presporo, pri čemu je Kina odustala od nekih ranijih obećanja.

Kina je, pak, nakon prošlotjednih dvodnevnih pregovora u Washingtonu poručila da neće odstupiti od nekih načelnih stavova i jučer najavila protumjere, unatoč Trumpovim pozivima da to ne čini. „Situacija je vrlo loša, tržište ovo shvaća kao prekid pregovora i korak unazad. Puno je nesigurnosti i to bi moglo voditi daljnjem usporavanju rasta oba gospodarstva”, kaže Michael O’Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

Zbog toga su jučer cijene dionica oštro pale u 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a blago je porastao samo komunalni, koji se smatra defanzivnim sektorom. Cijene dionica Boeinga i Caterpillara, dvaju industrijskih divova koji su najviše osjetljivi na trgovinska pitanja, potonule su jučer više od 4,5 posto.

Oštro su pale i cijene dionica proizvođača poluvodiča jer te kompanije veliki dio svojih prihoda ostvaruju na kineskom tržištu. Tako je nastavljen oštar pad na Wall Streetu, s obzirom da su i prošloga tjedna cijene dionica pale više od 2 posto.

Ulagače je ponešto umirila sinoćnja Trumpova poruka da će se s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom susresti krajem lipnja i da vjeruje da će razgovori biti plodonosni. Zahvaljujući tome, jutros su američki terminski indeksi u plusu, no tržišta su i dalje nestabilna. „Političari su manje fokusirani na tržišta dok situacija ne postane ozbiljna. Kako nije poznato kada bi se mogli održati razgovori između američkih i kineskih pregovarača, tržišta će vjerojatno ostati nestabilna”, kaže Kerry Craig, strateg u tvrtki J.P. Morgan Asset Management.

Tim više što stižu signali da bi Washington mogao uvesti carine na još 325 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz.

A na valutnim je tržištima dolar stabilan prema košarici valuta. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,35 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,30 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 109,75 na 109,60 jena. No, američka je valuta stabilna u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće na jučerašnjim razinama, oko 1,1230 dolara.

I na naftnim se tržištima trguje oprezno, pri čemu su cijene stabilne nakon jučerašnjeg pada. Jutros je barel na američkom tržištu poskupio 0,1 posto, na 61,11 dolara, dok se na londonskom tržištu cijena barela stabilno kreće oko 70,25 dolara.

You may also like