Kina u stalnoj borbi sa zagađenjem

Peking – Prema nedavnom priopćenju kineske vlade, najmnogoljudnija zemlja na svijetu mora smanjiti emisije za 50% prije bilo kakvog napretka po pitanju zagađenja okoliša.
Reuters javlja kako je Zhai Qing, zamjenik kineskog ministra okoliša, izjavio kako su emisije onečišćujućih tvari smanjenje za nekoliko postotaka od 2006. godine te kako je potrebno napraviti znatno veći napredak po tom pitanju. Zhai je izjavio: “Prema stručnim procjenama, emisije štetnih plinova moraju pasti za 30-50% u odnosu na trenutnu razinu ukoliko želimo bilo kakve pozitivne promjene u kvaliteti okoliša”. Kina je prošle godine objavila rat zagađenju te se nada kako će zatvaranjem velikih onečišćujućih industrijskih postrojenja i elektrana na ugljen znatno smanjiti utjecaj na okoliš. Respiratorne i srčane bolesti glavni su uzrok smrti u Kini. A osim zagađenja zraka, jedan od velikih problema je i zagađenje vode i manjak pitke vode. Kinezi već nekoliko desetljeća zanemaruju stanje okoliša te ga truju u korist gospodarskog rasta. Otpad iz tvornica i gradova ulijeva se direktno u rijeke, a više od 40% kineskih rijeka kvalitetom ne zadovoljava uvjete pitkosti.
Uz navedeno, dezertifikacija je obuhvatila više od 30% kineskog teritorija, a svake godine više od 2.460 kvadratnih kilometara postaje pustinjsko tlo. U nekim područjima Kine, stanovništvo je već napustilo svoja sela jer su uvjeti života postali nepodnošljivi. Peter Mendelson, EU povjerenik za trgovinu, izjavio je: “Kina svaki tjedan u pogon pusti jednu novu elektranu na ugljen te će zasigurno do 2030. godine ostati najvećim emiterom emisija CO2”.