Kina traži jamstva sigurnosti nuklearnih postrojenja

Nakon zapaljene nuklearne elektrane

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u petak je zatražilo od svih strana da zajamče sigurnost nuklearnih postrojenja u Ukrajini, nakon što je požar buknuo u kompleksu nuklearne elektrane Zaporižje nakon napada ruskih snaga.

“Pratit ćemo stanje i pozivamo sve strane da pokažu suzdržanost, izbjegnu eskalaciju i zajamče sigurnost relevantnih nuklearnih postrojenja”, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova na dnevnom brifingu.

Požar je izbio nakon što su ruske snage napale kompleks elektrane Zaporižje – najveće nuklearne elektrane u Europi. U međuvremenu je ugašen a ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da nije bilo mrtvih ni ozlijeđenih.

Gorjela je zgrada kompleksa koja služi za obuku. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da su ruski tenkovi ciljano granatirali blokove reaktora.

Lokalne vlasti objavile su u petak da su ruske vojne snage zauzele nuklearnu elektranu u Zaporižju.

Ukrajinski nuklearni regulator nije otkrio “nikakvu promjenu” u razini radioaktivnosti u elektrani Zaporižja, priopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane je rekao da nuklearka normalno radi te da je ona pod ruskom kontrolom od 28. veljače.

“Međutim, sinoć je nacionalistički režim u Kijevu pokušao izvršiti monstruoznu provokaciju”, rekao je Igor Konašenkov, pojasnivši da je rusku ophodnju u blizini nuklearnog postrojenja napala ukrajinska diverzantska skupina.

Ukrajina je danas obavijestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da je lokacija nuklearne elektrane (NPP) Zaporižija granatirana preko noći, a glavni direktor Rafael Mariano Grossi odmah je razgovarao s premijerom Denisom Šmihalom, kao i s nacionalnim nuklearnim regulatorom i operaterom u zemlji o ozbiljnoj situaciji.

Generalni direktor Grossi apelirao je na prestanak uporabe sile i upozorio na ozbiljnu opasnost u slučaju gađanja reaktora. Na konferenciji za medije govorio je o posljedicama napada.

“Nije došlo do oslobađanja radioaktivnog materijala,”, rekao je Rossi na konferenciji za medije.

“Važno je da su sustavi za praćenje radijacije potpuno funkcionalni. Kao što možete zamisliti, i operator i regulator su nam rekli da je situacija i dalje vrlo napeta i izazovna zbog svih ovih okolnosti”, rekao je.

“Što se tiče reaktora, od svih jedinica koje tamo imamo, samo jedan je u funkciji i radi na 60 posto kapaciteta. Prva jedinica je isključena radi održavanja, a jedinice 2 i tri su isključene zbog sigurnosnih razloga, a jedinica 4 radi u kapacitetu od 60 posto, a reaktori 5 i 6 rade u stanju niske energije”, rekao je.

“Dvoje je ljudi ozlijeđeno, ali prema informacijama ne radi se o tehničkom osoblju, nego o osobama zaduženima za sigurnost elektrane”, rekao je Rossi.

Niz je jasnih komponenti koje ne smiju biti kompromitirane u bilo kojem nuklearnom postrojenju. Prvo je fizički integritet reaktora i cijelog postrojenja, drugo je bilo da svi sigurnosni sustavi moraju biti održavani i operativni, treće, djelatnici moraju biti u mogućnosti normalno ispunjavati svoje aktivnosti i četvrto, u svakom trenutku mora postojati opskrba električnom energijom s druge lokacije, kako bi se postrojenje moglo održavati i normalno funkcionirati, rekao je.

Tu su važni i rezervni dijelovi, treba ih osigurati kako bi sve normalno funkcioniralo. Moramo pratiti i potencijalnu prisutnost radioaktivnosti, rekao je.

“Svi se, bez iznimke, slažu da ovi principi trebaju biti provođeni, ali prva stavka, fizički integritet nuklearke je kompromitiran ovime što se sinoć dogodilo. Nasreću, nije došlo do otpuštanja radijacije i integritet samih reaktora nije narušen niti nuklearna elektrana u širem smislu, no riječi moraju nešto značiti i shodno tome moramo djelovati. Mi u IMEA jedinstveni smo da nešto moramo poduzeti u vezi s ovim. Ukrajina je poslala zahtjev za hitnom pomoći nama. Imajući na umu ono što se događa i rizike do kojih može doći ako se ovo nastavi bez ponovne predanosti ovim načelima, ja sam rekao i poslao poruku Rusiji i Ukrajini da sam dostupan za putovanje u Černobil, što je prije moguće, kako bi ovih sedam stupova ostali očuvani. Ja kao glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju moram osigurati da neće doći do kompromitiranja ovih načela”, rekao je Rossi, dodavši da je svjestan kompliciranosti puta u Černobil te da on govori u okviru Agencije, a da nije posrednik ili politički angažiran.

Dodao je i da održavaju niz kontakata s ruskom stranom na diplomatskoj razini. U nuklearnoj elektrani isključivo je ukrajinsko osoblje, koje nadzire nuklearnu elektranu.

“Moramo biti svjesni da je ovo situacija bez presedana. Ovdje smo u potpuno neistraženom području, no u ovoj inicijativi imamo potrebu reagirati i moramo imati na umu realitet na terenu”, rekao je Rossi.

You may also like