Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna zabilježile najveći tjedni pad u gotovo četiri godine, jer se ulagači povlače s tržišta u strahu od posljedica slabljenja kineskog gospodarstva Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones potonuo 5,8 posto, na 16.459 bodova, a za toliko je pao i S&P 500, zaronivši na 1.970 bodova. Nasdaq indeks strmoglavio se, pak, 6,8 posto, na 4.706 bodova.

To je najveći tjedni pad tih indeksa od rujna 2011. godine. Pritom su Dow Jones i Nasdaq 100, kao i većina europskih indeksa, skliznuli u područje korekcije, odnosno 10 posto ispod njihove prijašnje najviše razine. Posljedica je to novih naznaka usporavanja rasta kineskog gospodarstva zbog pada domaće potražnje i izvoza. Unatoč nizu poticajnih mjera kineskih vlasti, idućih se mjeseci zbog slabosti inozemne potražnje može očekivati daljnji pad izvoza, glavnog pokretača drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Nedavna neočekivana devalvacija kineskog juana i pad cijena dionica u Šangaju od polovice godine za više od 30 posto izazvali su strahovanja da bi problemi kineskog gospodarstva mogli izazvati usporavanje rasta cjelokupnog svjetskog gospodarstva, što bi, pak, izazvalo pad prihoda i zarada kompanija. “Ne nedostaje razloga za povlačenje s tržišta – od kretanja tečajeva valuta, do slabosti Kine i pada cijena sirovina. Ako ulagači žele smanjiti rizike, logično je i da smanjuju svoje pozicije u dionicama”, kaže Thomas Lee, pertner u tvrtki Fundstrat Global Advisors.

Usporavanje rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, moglo bi dovesti do pada potražnje za njima, pa se cijene nafte i industrijskih kovina kreću na najnižim razinama u najmanje šest godina.

U petak je na američkom tržištu cijena ‘crnog zlata’ po prvi puta od svjetske financijske krize 2009., zaronila ispod razine od 40 dolara po barelu. “Globalna su tržišta u panici jer su posljedice usporavanja kineskog gospodarskog rasta sve jasnije. Ulagači se plaše deflacije – otrova za tržište kapitala. Moguće je da se bliži kraj šestogodišnjoj vladavini ‘bikova'”, kaže Angus Nicholson, analitičar u tvrtki IG.

Loše na tržišta utječe i mogućnost povećanja ključnih kamata američke središnje banke do kraja godine. Doduše, splasnula su očekivanja da će Fed kamate povećati već u rujnu, no tržišta će vjerojatno uskoro izgubiti jednu polugu – rekordno nisku cijenu novca – koja ih je godinama podržavala.

Na strahovanja ulagača ukazuje skok VIX ‘indeksa straha’ Čikaške burze opcija za više od 50 posto, što je njegov najveći tjedni skok u povijesti. Pritom je dosegnuo 28,4 boda, najvišu razinu od listopada prošle godine, što pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica. I na europskim su burzama cijene dionica zabilježile najveći tjedni pad u gotovo četiri godine. Londonski FTSE indeks skliznuo je 5,5 posto, na 6.187 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 7,8 posto, na 10.124 boda, a pariški CAC 6,6 posto, na 4.630 bodova.

Tokijski Nikkei indeks pao je, pak, protekloga tjedna 5,3 posto, na 19.435 bodova, najnižu razinu u tri i pol mjeseca.

Related Posts