Kina smanjuje javni sektor

Kineska vlada planira otpustiti pet do šest milijuna radnika u takozvanim “zombi” državnim kompanijama u iduće dvije do tri godine, u sklopu nastojanja da ograniči prekapacitiranost industrije i onečišćenje okoliša, kazali su izvori dobro upućeni u planove vlade.

Službeni Peking pokušava oživjeti posustalo gospodarstvo kroz učinkovitiju organizaciju prekomjernog industrijskog sektora, počevši s industrijom ugljena i čelika. Vladine mjere otpuštanja pet milijuna radnika u industrijama pogođenima prekomjernom ponudom bit će najodvažniji program smanjenja broja radnika u posljednje dva desetljeća, kazao je dobro upućeni izvor Reutersu.

Restrukturiranje državnih kompanija provedeno u razdoblju od 1998. do 2003. godine rezultiralo je otpuštanjem oko 28 milijuna radnika koji su bili višak, a središnju vladu je to koštalo približno 73 milijarde juana (11,2 milijarde dolara) proračunskih sredstava.

Drugi izvor blizak takvim planovima procjenjuje da će broj radnih mjesta biti smanjen za šest milijuna. Oba izvora željela su ostati neimenovana jer nisu ovlaštena medijima govoriti o takvim osjetljivim političkim pitanjima strahujući da bi time mogli izazvati socijalne nemire.

Kineskoj vladi opsjednutoj stabilnošću najveći su prioritet suzbijanje nezaposlenosti i nemira koji bi mogli uslijediti. U ponedjeljak je ministar u vladi zadužen za ljudske resurse i socijalnu sigurnost Yin Weimin kazao kako Kina očekuje da će u industrijama ugljena i čelika biti otpušteno 1,8 milijuna radnika. Pritom nije naveo pojedinosti o vremenskom razdoblju u kojem se to planira provesti.

Cilj vlade je smanjiti prekomjerne kapacitete u čak sedam sektora, uključujući industriju cementa, stakla i brodogradnju. Gašenje “zombi” kompanija među glavnim je prioritetima koje je vlada zacrtala za ovu godinu. Premijer Li Keqiang u prosincu je već obećao da će se one uskoro naći na meti.

Riječ je o kompanijama koje su ugasile proizvodnju, ali zadržale radnike na platnom spisku jer lokalne vlasti brinu socijalni i gospodarski učinci potencijalnih stečajeva i nezaposlenosti. Vlada je već izradila planove za smanjenje i do 150 milijuna tona kapaciteta u sektoru neprerađenog čelilka i 500 milijuna tona viškova u sektoru proizvodnje ugljena u razdoblju od tri do pet godina.

Također, u proračunu središnje vlade predvidjeli su iznos od 100 milijardi juana (15,29 milijardi dolara) koji bi direktno poslužio za rješavanje pitanja otpuštanja radnika u industriji čelika i ugljena u iduće dvije godine.

You may also like