Kina se uključuje u prodaju nafte iz rezervi

Izvori iz Pekinga

Kina planira u razdoblju oko Lunarne nove godine organizirati još jednu dražbu nafte iz strateških rezervi kako bi zakočila cijene, u sklopu inicijative skupine zemalja na čelu sa Sjedinjenim Državama.

Izvori upućeni u razgovore dva najveća svjetska potrošača nafte rekli su da je Kina krajem 2021. pristala plasirati na tržište određenu količinu nafte, ovisno o razini cijena.

“Kina je pristala plasirati relativno veću količinu nafte ako njezina cijena prekorači 85 dolara po barelu a manju ako ostane blizu razine od 75 dolara”, rekao je jedan izvor, ne objašnjavajući detalje.

Kina će organizirati prodaju zaliha oko lunarne Nove godine, koja pada 1. veljače, rekli su izvori. To je najveći godišnji praznik u toj zemlji koji će trajati od 31. siječnja do 6. veljače.

Kineska državna uprava za hranu i strateške rezerve nije odmah odgovorila na upit Reutersa da komentira informaciju o prodaji.

Dogovorena prodaja nafte iz strateških rezervi rezultat je niza razgovora kabineta američkog predsjednika Joea Bidena i skupine velikih potrošača nafte o intervenciji na naftnom tržištu kako bi se obuzdao nagli rast cijena.

Biden je o mogućnosti koordiniranog plasmana zaliha na tržište razgovarao s Japanom, Indijom, Južnom Korejom i Kinom.

SAD je organizirao prodaju u proteklim tjednima, a slične su planove najavili i Japan i Južna Koreja.

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak iznad razine od 84 dolara po barelu, poduprte prekidima u opskrbi iz Libije i Kazahtstana, padom zaliha u SAD-u na najnižu razinu od 2018. i poboljšanim izgledima potražnje u Europi paralelno ublažavanju epidemioloških mjera.

You may also like