Kina prestigla SAD i postala najvažniji Njemački trgovački partner

Kina je 2016. po prvi puta postala najvažniji trgovinski partner Njemačke, te je time prestigla SAD koji je pao na treće mjesto, iza Francuske, pokazale su statistike u petak. 

Njemački uvoz i izvoz iz Kine prošle su godine narasli na 170 milijardi eura, objavio je njemački statistički ured.

Takav razvoj događaja je dobra vijest za njemačku vladu koja si je postavila cilj štititi svjetsku slobodnu trgovinu nakon što je novi američki predsjednik Donald Trump zaprijetio da će uvesti tarife na uvoz, a njegov glavni gospodarski savjetnik optužio Njemačku da iskorištava slabi euro da bi  jačala izvoz.

Njemački vicekancelar Sigmar Gabriel je predložio da Europska unija svoju trgovinsku politiku ponovno usmjeri prema Aziji ako Trump prigrli protekcionizam.

“Ako uzmemo u obzir protekcionističke planove novog američkog predsjednika, može se očekivati da će trgovinske veze između Njemačke i Kine biti dodatno ojačane”, smatra Anton Boerner, čelnik trgovinskog udruženja BGA.

Glavni razlog za smanjivanje trgovinske razmjene sa SAD-om je pad američkog izvoza u Njemačku, dodaje Boerner.

Susjedna Francuska ostaje drugi najvažniji trgovinski partner Njemačkoj s razmjenom vrijednom 167 milijardi eura. SAD je na trećem mjestu sa 165 milijardi eura.

Sjedinjene Države su 2015. bile glavni njemački trgovinski partner, te su time svrgnuli Francusku s tog mjesta, prvi put od 1961.

Njemački odbor za istočnoeuropsku gospodarsku suradnju je u odvojenoj objavi u petak otkrio kako će izvoz u Rusiju ove godine narasti najmanje 5 posto, što je prvi zabilježeni rast od uvedenih sankcija.

“Optimizam među njemačkim izvoznicima i dalje raste”, naglašava Clemens Fuest, čelnik ekonomskog instituta Ifo. Dodao je kako su očekivanja od izvoza narasle u veljači, te je istaknuo sveukupne pozitivne trgovinske brojke u prvom kvartalu 2017.

(Agencije)

You may also like

0 comments