Kina pozvala G7 da se ne upliče u teritorijalne sporove

Kineski državni mediji pozvali su u četvrtak čelnike G7, okupljene u četvrtak i petak na summitu u Japanu, da se ne upliću u teritorijalne sporove između Pekinga i njegovih susjeda u Južnokineskom moru.

“G7 se trebaju baviti vlastitim problemima, a ne upirati prstom na druge zemlje i dodavati ulje na vatru”, naglasila je agencija Xinhua (Nova Kina) u komentaru.

Šefovi država i vlada Sjedinjenih Država, Francuske, Velike Britanije, Italije, Njemačke, Kanade i Japana su se okupili u Ise-Shimi, u središtu Japana na summitu kojim dominiraju gospodarska pitanja, ali i regionalne geopolitičke napetosti.

Peking i Tokio se bore za suverenitet nad nenastanjenim područjima u Istočnokineskom moru. Peking prisvaja gotovo cijelo Južnokinesko more i militarizira umjetne otoke, što kritiziraju Vijetnam, Filipini, Malezija i Brunei.

Američki predsjednik Barack Obama je pozvao na uspostavu slobodne plovidbe i mirno rješenje sporova, dok je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozvao G7 na obranu svojih zajedničkih vrijednosti i na oštar odgovor o tom pitanju. ” Japan pokušava iskoristiti summit G7 da bi dodatno udružio saveznike i simpatizere i izolirao Kinu”, komentira agencija Nova Kina.

Guardian piše da je stigavši u Japan na summit G7 britanski premijer David Cameron ocijenio da bi Kina morala poštivati presudu Arbitražnog suda u Den Haagu, kojem su se obratili Filipini, ali Peking osporava njegovu zakonitost.

You may also like