Kina povećava sigurnost interneta

Kineski parlament usvojio je u srijedu novi zakon o nacionalnoj sigurnosti koji vlastima daje još veća prava u “zaštiti temeljnih interesa naroda” i kontroli interneta nad kojim Peking namjerava nametnuti svoj “suverenitet”. Uz jamstvo teritorijalne sigurnosti zemlje, taj zakon širi polje svoje nadležnosti na aktivnosti Pekinga u svemiru, u vodama oceana kao i u polarnim područjima.

Tekst zakona prihvatio je stalni odbor parlamenta sa 154 glasova za, nijednim protiv i jednim suzdržanim. Dolazak na vlast predsjednika Xi Jinpinga 2012. obilježen je oštrom represijom disidenstva, posebice na internetu, i očiglednim povećanjem nasilja u regiji s muslimanskom većinom Xinjiang. Ne osporavajući Kini pravo da donese zakon o nacionalnoj sigurnosti, nevladina organizacija Human Rights Watch osudila je elemente koji su po njoj zabrinjavajući.”Zakon uključuje elemente koji poistovjećuju kritiku vlade s oblikom subverzije državne vlasti”, analizirala je Maya Wang, stručnjakinja za Kinu pri HRW-u.

Zakon “je vrlo neodređen u definiciji konkretnih radnji kojim bi neki građanin postao opasnost po državnu sigurnost”, dodala je ona.

You may also like