Home Ekonomija Kina povećala proizvodnju čelika usprkos obećanjima

Kina povećala proizvodnju čelika usprkos obećanjima

by Agencije

Kina je u prošloj godini povećala kapacitete za proizvodnju čelika više od dvostruke britanske godišnje proizvodnje, pokazalo je izvješće objavljeno u ponedjeljak, unatoč opetovanim obećanjima da će smanjiti ogroman višak u tom sektoru. Kina proizvodi više od polovice svjetskog čelika ali se zbog posustajanja domaćeg gospodarstva i smanjenja globalne potražnje suočila se ogromnim viškom proizvodnih kapaciteta.

Kineski proizvođači na meti su kritika da plasiraju svoje proizvode na svjetsko tržište po umjetno niskim cijenama, prigušujući cijene i kršeći međunarodne trgovinske sporazume. Prošle su godine kineske vlasti u više navrata obećavale da će se pozabaviti problemom prekomjerne proizvodnje kroz konsolidaciju i zatvaranje tvornica koje ne rade ili su neučinkovite.

Kapaciteti su zaista smanjeni ali je to smanjenje više nego kompenzirano otvaranjem novih ili ponovnim aktiviranjem zatvorenih tvornica, navodi se u izvješću savjetodavne tvrtke Custeel and Greenpeace East Asia. Gotovo tri četvrtine zatvorenih tvornica u 2016. nije ni bilo aktivno, ističu autori izvješća.

Kina mora ciljati na smanjenje proizvodnje u aktivnim tvornicama čelika, a ne u onima koje su već u stanju mirovanja, naveli analitičari Custeela u izvješću, uz napomenu da bi uskoro trebalo biti aktivirano više od 20 milijuna tona novih kapaciteta.

Tvornice bi trebalo srušiti a ne samo zatvoriti, kako bi se spriječilo njihovo ponovno otvaranje u budućnosti, stoji u priopćenju. Tako su kineski operativni kapaciteti za proizvodnju čelika u prošloj godini zapravo povećani za 36,5 milijuna tona, više nego dvostruko više od ukupnog proizvodnog kapaciteta Britanije, konstatiraju autori izvješća.

U tom je kontekstu američka vlada početkom mjeseca uvela velike carine na dio uvoza kineskog čelika, u rasponu od 63 do 190 posto, optužujući kineske izvoznike da svoje proizvode prodaju po nepošteno niskoj cijeni odnosno da dobivaju protupropisne subvencije. U siječnju je i Europska unija najavila carine između 30,7 i 64,9 posto na određene proizvode od kineskog čelika, nastojeći zaštititi europske proizvođače.

Related Posts