Kina ponovno devalvirala juan

Kineska središnja banka fiksirala je u ponedjeljak tečaj juana prema dolaru na najnižoj razini u četiri tjedna, pokazali su podaci, unatoč najavama guvernera da nema osnove za dodatnu devalvaciju.

Narodna banka Kine odredila je tečaj juana prema dolaru na 6,5452 juana za dolar, čime je devalvirala juan za 0,17 posto u odnosu na vrijednost od petka, pokazuju podaci službenog sustava za trgovanje valutama. Prethodni podaci pokazuju da je tečaj kineske valute prema dolaru time spušten na najnižu razinu od 3. veljače, navodi agencija AFP.

Još u petak kineski je guverner Zhou Xiaochuan na seminaru na rubu sastanka ministara financija članica G20 u Šangaju ustvrdio da će juan biti stabilan. “Nema osnove za kontinuirano slabljenje juana gledano iz perspektive temeljnih faktora”, naglasio je kineski guverner.

Kako bi spriječile oscilacije i zadržale kontrolu nad domaćom valutom, kineske vlasti dopuštaju slabljenje odnosno jačanje juana za najviše dva posto u odnosu na definirani dnevni tečaj. Pritom je središnja banka nakon neočekivane devalvacije inače stabilnog juana u kolovozu prošle godine – za gotovo pet posto u roku od tjedan dana – u siječnju ponovo devalvirala domaću valutu, potaknuvši sumnje da valutnim ratom pokušava pojeftiniti svoj izvoz.

Guverner Zhou odbacio je u petak takve optužbe. Ministri 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 obećali su u subotu u službenom priopćenju sa sastanka da će nastojati izbjegavati natjecanje u devalvaciji, iako se Kina u dokumentu izravno ne spominje. Zhou i drugi kineski dužnosnici u više su navrata obećavali da će pripremiti teren za fleksibilniji tečaj juana.

Američki ministar financija Jacob Lew pozvao u ponedjeljak tijekom posjeta Kini premijera Lija Keqianga da provede ekonomske reforme. “Ključno je također da Kina nastavi s procesom koji bi trebao kontrolirano pojačati utjecaj tržišta u definiraju tečaja”, naglasio je američki ministar financija. Kineska središnja banka odvojeno je u ponedjeljak priopćila da je u financijski sustav ubrizgala 230 milijardi juana (35 milijardi dolara), čime je ukupni iznos financijskih injekcija u proteklih tjedan dana premašio tisuću milijardi juana, navode kineski mediji.

You may also like

0 comments